Silvia begraver sin bästa vän

Charlotte, 55, höll tyst om levercancern

MALMÖ

När Charlotte Klingspor jordfästs i dag finns kungaparet bland begravningsgästerna.

På 70-talet hade hon en kort men intensiv romans med kungen.

Mycket få människor visste att Charlotte Klingspor, 55, led av levercancer. Inte ens kungafamiljen fick veta något förrän hon var döende.

Kunglig romans

-Jag blev mycket ledsen. Charlotte förknippade man med liv och skönhet och inte med döden, säger väninnan och artisten Grynet Molvig.

I dag begravs Charlotte Klingspor i den gamla vitrappade 1200-talskyrkan i skånska Tåssjö.

Som en ödets ironi fick Charlotte Klingspor uppleva sin kanske största lycka kort före sin död. Den 11 februari förra året fick hon, vid 53 års ålder, sonen Carl.

Det var möjligt tack vare att Charlotte Klingspor i många år frusit ner sina ägg för att göra det möjligt att någon gång kunna få ett biologiskt barn.

Tillsammans med maken hittade de en kvinna som var villig att bli surrogatmamma på en klinik i USA. Maken befruktade äggen som sedan inseminerades i surrogatmamman.

Miraklet skedde och hon blev mamma till sonen Carl.

- Jag är övertygad om att de sista åren var hennes bästa, säger Grynet Molvig som var väninna med Charlotte Klingspor sedan 25 år tillbaka.

Charlotte Klingspor kunde ha blivit svensk drottning om inte vår kung fallit för fröken Silvia Sommerlath. Hösten 1973 hade de två gamla skolkamraterna från Sigtuna en romans.

OS-medaljör

Hon i sin tur mötte också en kärlek med OS-anknytning. Men 1981 gifte hon sig med guldmedaljören i störtlopp från OS i Innsbruck 1964, österrikaren Egon Zimmerman.

Efter skilsmässan träffade hon baron Fritz Rosenörn-Lehn. De gifte sig 2001.

Charlotte Klingspor blev en av drottning Silvias bästa väninnor.

Per-Ola Ohlsson

Publisert: