Strömmen slogs ut när Wilma drog fram över Mexiko

Publicerad:
Uppdaterad:

Orkanen framme i semesterparadiset

Orkanen Wilma drabbade Mexiko och semesterorten Cancun med vindhastigheter upp till 64 meter per sekund.
Foto: DANIEL AGUILAR/REUTERS
Orkanen Wilma drabbade Mexiko och semesterorten Cancun med vindhastigheter upp till 64 meter per sekund.

Orkanen Wilma drog på fredagseftermiddagen svensk tid in över Mexiko. Från semesterparadisen Cozumel och Cancún, på Yucatánhalvön, kom rapporter om översvämmade gator och utslagen elektricitet.

Gatorna översvämmades och elektriciteten slogs ut på Cozumel, ett populärt resmål för dykare och kryssningsfartyg, när utkanten av stormens öga nådde ön. Och i semesterparadiset Cancún tvingades turister och de delar av ortsbefolkningen som inte hunnit eller velat lämna området tränga ihop sig i mörka skyddsrum medan enorma vågor piskade de vita sandstränderna.

Rekordstyrka

Ute på de folktomma gatorna flög uppslitna träd och annan lös bråte omkring.

Vindhastigheten i orkanen, som tidigare i veckan uppmättes till det kraftfullaste ovädret hittills i Atlanten, uppgick till 64 meter per sekund när den träffade Mexiko. Men rekordstyrkan på närmare 80 meter per sekund från tidigare i veckan kan åter bli verklighet när ovädret når ut i Mexikanska golfen, där bedömare befarar att Wilma hämtar ny kraft i helgen.

Inget av de stora svenska charterbolagen har resenärer i Mexiko, men svenska resenärer som flugit reguljärt kan finnas i området.

Wilma väntas inom kort även drabba västra Kuba, 22 mil öster om Cancún, med full kraft. Stormens öga förflyttar sig dock långsamt – med omkring nio kilometer i timmen – och rörelserna är delvis oförutsägbara.

Enligt det amerikanska orkancentret NHC:s senaste prognos kommer ovädret, så snart det kommit ut i Mexikanska golfen, att vända österut med sikte på den tätbefolkade amerikanska delstaten Florida. Där förklarades undantagstillstånd i torsdags och evakueringar inleddes på fredagen.

Skyfall

I Kuba har nästan 370000 människor tvingats lämna sina hem för att ta sig till säkrare platser inför Wilmas ankomst. Och i Mexiko talas det om tiotusentals människor på flykt undan den befarade katastrofen.

Hittills har 13 personer omkommit till följd av ovädret, varav tio i jordskred efter skyfall i Haiti tidigare i veckan. Därtill rapporterades bland annat om att en 33-årig mexikansk kvinna i Cancún omkom när hon kom i kontakt med en nedblåst högspänningsledning.

Wilma för inte bara med sig rekordstarka vindar. Enorma mängder regn är också på väg.

I bergsområdena i västra Kuba väntas drygt en meter regn falla i helgen, vilket befaras orsaka omfattande problem med jordskred och översvämningar.

Läs mer:

Tidigare artiklar

TT-Reuters

Publicerad: