Hel stad slogs mot kravallpolis

NYHETER

Våldsamma blomsterupplopp i Mexiko

Stockholm

Omkring 2 000 kravallpoliser stormade på torsdagen in i en stad norr om Mexico City för att frita poliser som tagits som gisslan.

Gisslan togs under våldsamma upplopp som utlöstes av en polisaktion mot blomsterförsäljare.

Våldsamheterna exploderade i onsdags, då polisen grep personer som misstänktes för att illegalt sälja blommor på trottoaren.

I många år har blomsterförsäljarna vid skördetid dragit in till en marknad i San Salvador Atencos gamla kvarter, men nya ordningsregler har införts i staden bland annat för att stoppa gatuförsäljningen.

När polisen i onsdags slog till mot blomstånden omkom en tonårspojke; kanske sköts han, enligt tidningen La Jornada dog han när en tårgasgranat exploderade. Vid tillslaget greps tiotals personer och åtskilliga skadades. Bland de gripna fanns en tysk och två spanjorskor, som polisen sade skulle utvisas.

Under kaoset tog arga människoskaror elva poliser som gisslan.

Fritog poliserna

På torsdagen förstärkte polisen med lågt flygande helikoptrar för att komma förbi de vägspärrar som uppretade invånare hade byggt upp vid infarten till San Salvador Atenco. En stor, snabb polisaktionen i gryningen tycktes ta invånarna på sängen. Motståndet var begränsat till en liten grupp som kastade bensinbomber, rapporterar Reuters.

Det ledde till att de tillfångatagna poliserna kunde fritas.

- De protesterande kämpar för sina rättigheter, och själv måste man göra sitt jobb, sade den fritagne José Fernández López till AFP.

Han togs till fånga när uppretade bönder omringade honom och fyra kamrater med käppar, stenar och machetes som tillhyggen.

Enligt La Jornada var också en tonåring svårt skottskadad efter sammanstötningarna.

Stöds av gerilla

Det var första gången som den statliga och federala polisen genomförde en gemensam aktion i San Salvador Atenco efter det att invånarna, av vilka många sympatiserar med zapatiströrelsen, lyckades stoppa president Vicente Fox planer på en ny flygplats där för fem år sedan. Staden har alltsedan dess haft något slags radikalt självstyre.

Ledaren för zapatiströrelsen i Mexiko, som kallar sig subcomandante Marcos, var på besök i Mexico City och uttalade sitt stöd för invånarna i San Salvador Atenco. Han uppmanade dem att ge sig ut på gatorna för att protestera på torsdagen.

Den gåtfulle gerillaledaren lämnade vid årsskiftet sitt gömställe i djungeln i södra Mexiko för att inleda en landsomfattande valturné på motorcykel. Syftet är att främja indianernas och de fattigas sak inför presidentvalet i juli.

Oppositionspartiet PRI:s kandidat Roberto Madrazo har berört San Salvador Atenco i valrörelsen och sagt att han minsann inte tänker låta sig skrämmas av några bönder med machetes. Senare fortsatte regeringspartiets kandidat Felipe Calderón på samma tema.

TT