Andreas Norlén (M) föreslås som ny talman

Val 2018: Även sossarna har en egen kandidat erfar Ekot

avEbba Thornéus, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Andreas Norlén (M) väntas föreslås som ny talman, enligt uppgifter till SvD.

Något som fått V-ledaren Jonas Sjöstedt att gå i taket på Twitter:

”Ställer S upp en motkandidat så röstar vi på den”, skriver han.

Samtidigt erfar Ekot att Socialdemokraternas kandidat är riksdagsledamoten Åsa Lindestam.

Enligt uppgifter till SvD kommer Allianspartierna i dag att presentera riksdagsledamoten Andreas Norlén (M) som gemensam kandidat till posten som talman. På måndag ska en ny person väljas till posten och därmed efterträda Urban Ahlin (S).

Enligt vad Aftonbladet erfar hålls en presskonferens 13.30 i riksdagen där allianspartiernas gruppledare deltar.

Norlén (M) har under mandatperioden varit ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Det har tidigare rapporterats om att allianspartierna haft svårt att enas i frågan om en gemensam talmanskandidat.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Andreas Norlén (M).

Ekot erfar: S har en egen kandidat

Beskedet om att Alliansen kan tänka sig att gå fram med en egen kandidat fick dock Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att sparka bakut:

”Helt orimligt att moderaterna som förlorade valet, och borgaralliansen som är mindre än de rödgröna, vill ta talmansposten. Ställer S upp en motkandidat så röstar vi på den”, skriver V-ledaren på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt till Aftonbladet att Socialdemokraterna vill ha en talman med brett stöd hos båda blocken och lanserar därför ingen egen kandidat i nuläget.

– Vi sträcker ut en hand och säger att kan vi hitta ett sätt att samtala och lösa det här, säger Löfven.

Om S ändå väljer att gå fram med ett eget förslag hamnar avgörandet i praktiken i händerna på SD.

Men enligt vad Ekot erfar är Socialdemokraternas kandidat till talmansposten riksdagsledamoten Åsa Lindestam, från Gävleborgs län – om ingen uppgörelse uppnås med Alliansen.

Lindestam hamnade i blåsväder i samband med Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” där det framkom att hon bott med sin make under Almedalsveckan på riksdagens bekostnad.

Efter Aftonbladets granskning ville S-ledamoten plötsligt betala tillbaka över 4 500 kronor.

Vägrat acceptera Söder

Under torsdagen kom även beskedet att Vänsterpartiet väljer att lägga fram en egen motkandidat – Lotta Johnsson Fornarve – till Sverigedemokraternas förslag som andre vice talman, Björn Söder.

I vanliga fall brukar det tredje största partiet, i detta fall Sverigedemokraterna, få posten som riksdagens andre vice talman, men Vänsterpartiet har vägrat acceptera SD:s kandidat Björn Söder.

I stället kontaktade man förgäves det fjärde största partiet, Centerpartiet, i hopp om att de skulle nominera en kandidat som V i så fall var beredda att rösta på – något som inte besvarades.

– Vi har dessvärre fått besked att man inte tänker utmana Björn Söder. Jag beklagar det, jag hoppas att de ändrar sig – men inget tyder på att det är så, sa Jonas Sjöstedt tidigare i veckan efter beskedet.

I stället hoppas C på att som riksdagens fjärde största parti få posten som tredje vice talman.

Här ligger partiernas starkaste fästen 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM