Åklagaren vill ha fortsatt livstidsstraff för Peter Madsen

I dag ställs livstidsdömde mördaren Peter Madsen inför rätta igen. Han har överklagat sin dom och hoppas på ett tidsbestämt straff.

Men åklagaren yrkar på fortsatt livstid för Kim Walls mördare.

Åklagaren Kristian Kirk har under förmiddagen i landsretten – den danska motsvarigheten till hovrätten – redogjort för domen mot Peter Madsen, och varför han fortsatt yrkar på livstids fängelse för Kim Walls mördare.

I andra hand yrkar han på förvaring – ett straff som finns i Danmark och som är ett tidsobestämt fängelsestraff, som kan bli utgången när en förövare anses farlig för sin omgivning.

Madsen har alltså inte överklagat skuldfrågan utan prövningen som nu pågår i rätten handlar enbart om hans straff för mordet på på den svenska journalisten.

Pensionerade stjärnåklagaren Anne Birgitte Stürup är en av flera experter som inte tror att Madsen kommer att få gehör i rätten för sitt krav på att få sin fängelsedom ändrad.

– Landsretten kommer att lägga stor vikt vid det som står i den rättspsykiatriska undersökningen. Därför tror jag inte att han får ett tidsbestämt straff, säger Anne Birgitte Stürup.

Anne Birgitte Stürup fick under sina 45 år som åklagare, hon gick i pension 2017, flera av Danmarks grövsta mördare och våldtäktsmän fällda. Hon såg bland annat till att landets värsta seriebrottsling, den så kallade Amagermannen, fick livstid för två mord och sex våldtäkter.

Mordet på journalisten Kim Wall och rättegången mot ubåtsbyggaren Peter Madsen fångade hennes intresse eftersom det innehöll många ovanliga detaljer. Men också för att Peter Madsen till viss del påminner om Amagermannen.

– Efter att jag har läst utdrag av den rättspsykiatriska undersökningen i tidningen så konstaterar jag att Peter Madsen påminner om flera psykopater som jag har mött i rätten. De lever ett dubbelliv – är välfungerande, charmerande, sköter arbete och familj – och så är de våldtäktsförbrytare på sin fritid, säger Anne Birgitte Stürup.

Inte förvånad över överklagan

Anne Birgitte Stürup är noga med att påpeka att hon inte har haft insyn i Madsenutredningen utan har följt det som medierna har rapporterat. Men det har varit lätt att sätta sig in i fallet då bevakningen var enorm och en stor del av det rättspsykiatriska utlåtandet har publicerats.

Det kom inte som någon överraskning för henne att Peter Madsen överklagade till landsretten, Danmarks motsvarighet till hovrätten. Många psykopater erkänner aldrig sina brott.

– Jag har haft tre eller fyra sådana. Det är alltid en väldigt märklig känsla. De fattar inte hur de kan bli beskyllda för något sådant. De är ju skötsamma människor – med fru och barn och allt sådant. Därför kan det vara svårare att få dem fällda, säger Anne Birgitte Stürup.

Den rättspsykiatriska undersökningen fastställde att Peter Madsen har narcissistiska och psykopatiska drag, stor brist på empati och är en patologisk lögnare.

Anne Birgitte Stürup menar att det rättspsykiatriska utlåtande kan vara det som fäller Peter Madsen även i landsretten.

– Landsretten kommer att lägga stor vikt vid det som står i den rättspsykiatriska undersökningen. Därför tror jag inte att han får ett tidsbestämt straff, säger Anne Birgitte Stürup.

Dömde mördaren Peter Madsen.
Dömde mördaren Peter Madsen.

Kan inte utesluta 16 års fängelse

Hon får medhåll av advokaten Mette Girth Stage.

– Om man ändrar domen så kan man tänka sig att man kommer välja förvaring i stället för 16 år. Utifrån de upplysningar som har kommit fram i den rättspsykiatriska undersökningen om hans farlighet så värderar jag att förvaring mycket väl kan vara en möjlighet. Om man ändrar det till förvaring – då har man ändå en säkerhetsventil, att man kan behålla honom på obestämd tid, säger Mette Girth Stage.

16 års fängelse går dock inte att utesluta. Mette Girth Stage menar att det faktum att Madsen tidigare är ostraffad kan få betydelse.

– Det som talar emot förvaring är att han inte är straffad tidigare. Det är det kort som hans förvarare kommer satt spela i rätten.

Peter Madsen dömdes till livstidsfängelse i motsvarigheten till tingsrätten i Köpenhamn. Han har aldrig erkänt mordet på Kim Wall utan har hela tiden kommit nya förklaringar om vad som hänt.

Försvarare Betina Hald Engmark sa till Dansk radio, DR, i maj att hennes klient inte erkänner mord. Anledningen till att han bara överklagat strafflängden är att ”han inte orkar kämpa mer utan väljer en enklare väg”.

Publisert:

LÄS VIDARE