Blev gravid trots Natural Cycles: ”Magstarkt att säga att det är slarv”

Oönskade graviditeter för kvinnor som använder p-appen Natural Cycles beror på slarv, menar delägaren och bloggaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip.

Lovisa blev gravid trots noggrann användning av Natural Cycles – nu måste hon göra abort.

– Jag är 32 år och har koll på min kropp. Det är magstarkt att säga att det handlar om slarv, säger Lovisa.

Barnmorskor avråder från att använda preventivmedelsappen Natural Cycles. Det krävs att du följer instruktionerna noga, och har bra koll på din kropp för att metoden ska fungera optimalt.

Lovisa, 32, tycker att hon och hennes kille har bra koll på hennes ägglossning. Sedan de fick barn använder hon Natural Cycles och på osäkra dagar är de noga med att skydda sig.

– Jag såg jättemycket fram emot att använda den här eftersom jag har mått dåligt av hormonella preventivmedel, som jag testat flera olika av. Därför tänkte jag att den här appen kunde vara något väldigt bra.

Visade inte rätt på ägglossningen”

När Natural Cycles indikerade att Lovisa skulle ha ägglossning så dubbelkollade hon med ägglossningstest. Svaret blev negativt. Det förde hon in i appen som trots detta fortsatte indikera att hennes ägglossning var på väg.

– Jag skrev en egen anteckning om att jag inte haft ägglossning och tänkte att jag måste haft det någon dag innan jag började testa med ägglossningssticka.

Det närmade sig dagen då Lovisa skulle ha mens, hon litade på att hon redan haft ägglossning eftersom allt tydde på det.

– Symbolen för ägglossning vägrade flytta på sig. Hade den gjort det och indikerat att jag kunde ha ägglossning väldigt nära min mens så hade jag ju förstått att det var möjligt.

– Strax innan jag fick mens så fick jag och min kille till det. Dagen efter fick jag en ingivelse att göra ett ägglossningstest.

Testet var positivt – Lovisa kunde vara gravid. Hon tog ett dagen efter piller och hoppades att det inte blivit något.

– Nu har jag bokat in en tid för abort så snart som möjligt. Reaktionerna från barnmorskorna jag träffat har varit: ”jaha, har du Natural Cycles, det är inget vi rekommenderar om du inte vill bli gravid”. Det visste inte jag, jag har gått på vad som stått om produkten, det säljs ju på apotek, då tror man att det är säkert.

”Har lärt känna min kropp bättre”

För många fungerar det i stället utmärkt. Kirsi, 33, har bättre koll på sin kropp nu än innan.

– Rent mentalt känns det som att man har en större koll på kroppen med Nautral Cycles än med hormonpreparaten. Jag har lärt mig att känna igen när jag ska ha ägglossning, det gjorde jag inte innan, säger Kirsi, 33, som använt appen sedan hon fick barn, för lite mer än ett och ett halvt år sedan.

För henne var det en lättnad att gå över till p-appen efter årtionden av p-pillerknaprande.

– Jag har använt hormonella preventivmedel i 20 år, sedan 13 års ålder. Kombinerade p-piller, minipiller, p-stav och kopparspiral. Kopparspiralen funkade inte för mig och jag märkte att mitt humör påverkades mycket mer av hormonpreparaten efter graviditeten.

”Inte svårare än att använda skydd på de röda dagarna”

Noggrannhet är a och o. Sover Kirsi sämre än vanligt lägger hon in temperaturen, som ska knappas in samma tid varje dag, som en onormal temperatur. Då blir det färre ”gröna dagar”, dagar som är riskfria att ha sex.

– Det är ju inte svårare än att använda skydd under de ”röda dagarna”. Jag tror det är en bekvämlighetsgrej, vissa skriver in det som normala temperaturer ändå, det styrs mycket av ens eget samvete.


Lovisa heter egentligen något annat. Kirsi vill inte medverka med sitt efternamn.

Publisert:

LÄS VIDARE