Greve mördade barnflicka av misstag – försvann spårlöst

NYHETER

För över fyra decennier sedan försvann Lord Lucan spårlöst efter att ha mördat familjens barnflicka.

Hans kropp har aldrig hittats.

Nu har hans änka, grevinnan Veronica Lucan, 80, tagit sitt liv – i tron att hon hade Parkinsons sjukdom.

Och barnen som hon inte träffat på 35 år gjorde hon arvlösa – sina miljoner skänkte hon till välgörenhet.

1 av 4 | Foto: ITV/REX
Grevinnan Veronica Lucan.

Mysteriet med den försvunne Lord Lucan har gäckat Storbritannien i 44 år.

Under årens lopp, ja, än i dag, har folk påstått sig se den försvunne greven runt om i världen; i Australien, Irland, Sydafrika och Nya Zeeland.

Provfilma för James Bond

Historien handlar om den brittiska adeln, om en greve som en gång var aktuell att provfilma som självaste James Bond, en väl sedd gäst på spelklubbar och golfbanor, som älskade dyr rysk vodka och att fräsa runt i sin Aston Martin eller i snabba racerbåtar.

Men pengar är inte allt – det är lika mycket en sorglig historia om spelmissbruk, en infekterad vårdnadstvist och en dysfunktionell familj, där mor och barn inte har talat med varandra på 35 år.

En historia som aldrig har upphört att intressera britterna.

Kanske har sista kapitlet skrivits nu - eller så är det början på ett nytt.

Den 25 september förra året hittades grevinnan Veronica Lucan, 80, död i sitt hem i fashionabla Belgravia i London.

Hon hade begått självmord, genom tabletter och sprit – av allt att döma i tron att hon led av Parkinsons sjukdom, enligt Daily Mail.

Hade hon gått till doktorn hade hon fått veta att hon hade fel – hon led inte av Parkinson har rättsläkarna slagit fast efter hennes död.

Skrev sina memoarer

Men Veronica Lucan hade bestämt sig.

Hennes ena hand hade börjat darra, hon hade sömnproblem och började få svårt att minnas – och var själv övertygad om att det var Parkinsons sjukdom hon drabbats av.

Bland det sista hon gjorde innan hon dog var att träffa sin förläggare, Pam McCleare på bokförlaget Mango, och välja de sista bilderna och slutraderna i boken om sitt liv, ”A moment in time”, som gavs ut i december.

I samma hus, i det vita tvåvåningsradhuset i Belgravia, där hon hittades död, utspelade sig 43 år tidigare, den 7 november 1974, det blodiga morddrama som kom att prägla resten av hennes liv.

Stred om barnen

Veronica Lucan och hennes make, John Bingham, sjunde earl av Lucan och allmänt kallad Lord Lucan, hade separerat två år tidigare.

De hade tre barn tillsammans, då tre, sju och tio år gamla.

Att äktenskapet havererade berodde på flera saker; hans för familjens ekonomi så förödande spelmissbruk – han spelade både poker, bridge och backgammon, han kallades ”Lucky Lucan”, men förlorade alltid mer än han vann, hennes psykiska ohälsa – hon drabbades av en förlossningspsykos och led av både ångest och depression.

Separationen ledde till en bitter vårdnadstvist, där greven försökte få vårdnaden om barnen, med hjälp av både snokande privatdetektiver och genom att spela in sina telefonsamtal med hustrun, som han hävdade var oförmögen att ta hand om deras barn.

Men det blev hon som fick vårdnaden – med kravet att hon hade en barnflicka, en ”nanny” boende hos sig.

Mördad med blyrör

Ett antal nannies passerade revy i huset i Belgravia innan Sandra Rivett, 28, fick ansvaret för de tre barnen Lucan.

Hon brukade alltid vara ledig på torsdagskvällarna, för att träffa sin pojkvän, men inte den här torsdagen – hon hade varit ledig kvällen före istället.

Det blev hennes död.

Hon hade lagt barnen när hon vid 21-tiden på kvällen gick nedför trappan till köket på nedervåningen för att göra te till grevinnan och sig själv.

Då blir hon dödad med flera slag i huvudet med ett blyrör.

Mördaren stoppar hennes kropp i en postsäck av juteväv.

Grevinnan, som börjat undra vart hon blivit av, ropar på henne från toppen av trappan när hon också blir överfallen och slagen i huvudet med samma blyrör.

Hon skriker för sitt liv.

Känner igen rösten

När gärningsmannen säger åt henne att vara tyst känner hon igen hans röst: Det är hennes make, ska hon senare samma kväll berätta för polisen.

Hon biter honom i ett finger, vrider om hans testiklar och kommer loss ur hans grepp.

En stund senare, efter att ha övertygat maken om att hon kan hjälpa honom att fly, lyckas hon själv fly ut genom dörren till en pub i närheten.

De kommande dagarna söks Lord Lucan av polis i hela landet.

På söndagen hittas hans bil, en Ford Corsair, i Newhaven.

Bilen är blodig inuti och i bagageutrymmet hittas en full flaska vodka och ett blyrör, av samma typ som det som hittades i huset efter mordet och mordförsöket.

Men Lord Lucan är – och förblir – borta.

Han försvann spårlöst.

”Hoppade från färjan”

En enig jury slog fast att mördaren var Lord Lucan, men han har aldrig ställts inför rätta och dömts.

Hans kropp har aldrig hittats, men 1999 dödförklarades han.

Skulle han mot förmodan ännu vara i livet skulle han ha fyllt 83 år nu i december.

Veronica Lucan har i alla år varit övertygad om att maken i själva verket kom för att döda henne – och dödade barnflickan av misstag, i tron att det var hon.

Hon tror också att han tog sitt liv strax efter mordet:

– Jag skulle säga att han klev på en färja och hoppade i, i mitten av kanalen, framför propellrarna, så att hans kvarlevor inte skulle kunna hittas, sa hon i en tv-dokumentär förra året – och kallade det ”modigt”.

Men mordet ledde efter ett par år också till en brytning mellan Veronica Lucan och hennes tre barn.

Åtta år efter mordet, när Veronica Lucan fick ett sammanbrott, fick hennes syster vårdnaden om barnen – och sedan dess har de inte setts.

Barnen arvlösa

Hennes två yngsta barn George och Camilla, har offentligt gjort klart att deras pappa inte ska utpekas som skyldig till mordet, utan att vara dömd.

På 35 år har de tre barnen inte haft någon kontakt med sin mamma.

Hon blev aldrig bjuden på sin dotters bröllop och har aldrig träffat sina fem barnbarn.

Med åren blev hon mer och mer av en enstöring,

Men häromdagen tog hon sin hämnd – från andra sidan graven.

Om det nu är så det ska tolkas.

Istället för att låta barnen ärva har hon testamenterat allt till – huset är värt omkring 32 miljoner kronor – till en välgörenhetsorganisation för hemlösa, Shelter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott