C-politiker om yrkessoldater: ”Idioter som leker krig i skogen"

1 av 2
NYHETER

Centerpartisten Roger Toljamo (C) i Sölvesborg har retat upp flera försvarsanställda efter att han förlöjligat Försvarsmakten på Facebook.

”Vet du hur mycket idioter som ni som som leker krig i skogen kostar?” skriver lokalpolitikern till en yrkessoldat i ett meddelande.

Nu rasar flera försvarsanställda och partikamrater kring uttalandet.

Det var i en Facebooktråd om en polis som slutat sitt jobb på grund av för dåliga arbetsförhållanden som diskussionen mellany Roger Toljamo (C) och en yrkessoldat från Försvarsmakten började, skriver P4 Blekinge.

Toljamo, som sitter i kommunfullmäktige i Sölvesborg och kandiderar till riksdagen i höst fortsatte diskussionen i ett privat meddelande till yrkessoldaten:

”Och vad är verkligheten?? Vet du hur mycket idioter som ni som som leker krig i skogen och snor allt bränsle från staten kostar??? Hade polisen fått de pengarna hade vi inte haft någon kriminalitet... ” skrev Toljamo.

”Lågt och dåligt”

Yrkessoldaten säger till P4 att Toljamos uttalande visar på oförståelse att en så pass stark representant för ett parti inte borde uttrycka sig på det sättet.

– Man får ha invändningar mot vår verksamhet men då får det vara sakligt. Man får inte uttrycka sig som Roger har gjort i detta fall. Det är väldigt lågt och dåligt, säger yrkessoldaten till P4.

Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström säger till P4 att uttalandet får stå för Toljamo och inget som partiet ställer sig bakom.

Han tillägger även att Centern den senaste tiden har lagt fram flera förslag för att stärka det svenska försvaret.

”Plockar fram det sämsta ur människor”

C:s ordförande i Blekinge, Magnus Larsson, beklagar uttalandet.

– Sociala medier har en förmåga att ibland plocka fram det sämsta ur människor när det gäller sättet att uttrycka sig, ett sätt vi inte skulle göra när vi möts öga mot öga, säger Magnus Larsson till P4 Blekinge.

P4 Blekinge har sökt Roger Toljamo för en kommentar.

Viktigaste frågorna inför valet 2018 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM