Nyheter

Mögelgift i russin kan ge dig cancer

NYHETER

Ämnet finns i alla fabrikat

Russin som nyttogodis?

Inte nu längre.

Russin som säljs i butikerna innehåller ett mögelgift som kan orsaka cancer.

Livsmedelsverket har analyserat 32 fabrikat av russin och korinter. Av 59 prover innehöll 52 ochratoxin A - ett mögelämne som kan orsaka skador och tumörer på njurar och urinvägar på djur. Nu misstänker man att ämnet innebär samma risker för människor.

”Barn är känsligare än vuxna”

Den som äter lite russin i morgonmüslin behöver inte vara orolig. Barn bör däremot inte äta stora mängder.

– Barn är känsligare än vuxna. Många ger sina barn russin i stället för godis. Men russin är egentligen inte något nyttogodis, säger Tord Möller, kemist vid Livsmedelsverket.

Halterna av mögelämnet låg mellan 0,1 och 19 mikrogram per kilo russin. Redan i vår förväntas EU införa ett gränsvärde på 10 mikrogram för torkade vindruvsprodukter. I Livsmedelsverkets undersökning låg fyra av proverna över det kommande gränsvärdet.

Och det hjälper inte att välja i butikernas hyllor. Samtliga fabrikat i studien innehöll giftämnet.

– Russin är en produkt som måste förbättras, säger Tord Möller.

Varken Ica-handlarna eller KF gör någon kontroll av ochratoxin A i russin. Att produkterna har så höga halter av ämnet kommer som en överraskning.

”Får se vilket gräns- värde vi inför”

– Det här är inga roliga ämnen. Vi får se vilket gränsvärde vi själva kommer att införa, säger Åke Natt och Dag, miljöchef på KF.

I Sverige finns det än så länge bara gränsvärden för ochratoxin A i spannmål. Anledningen är att vi konsumerar betydligt mer av den varan. Men nu kan det vara dags att se upp med russinätandet.

– Den som äter extremt mycket russin bör tänka sig för, säger Tord Möller.

Så mycket torkad frukt äter vi

Anna-Maria Wiklund

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter