H&M-pojkens mamma: ”Det är inte rasism”

avMalin Wigen

1 av 3

H&M fick nyligen stor kritik för en reklambild där en mörkhyad pojke poserade iklädd en tröja med texten ”Coolaste apan i djungeln”. Nu talar den femåriga pojkens mamma ut.

– Jag tycker inte att tröjan är rasistisk, men jag vet vad rasism är, säger hon till SVT Nyheter.

H&M hamnade nyligen i blåsväder efter lanseringen av deras senaste barnkollektion. På en av produktbilderna poserade en mörkhyad pojke iklädd en grön tröja med texten: ”Coolaste apan i djungeln”. Detta fick flera personer att rikta stark kritik mot klädjätten – de menade att reklamen var ogenomtänkt och rasistisk.

Mamman till den femåriga pojken kommenterade omvärldens reaktioner i ett inlägg på Facebook. Där skrev hon att folk skulle ”get over it” och ”sluta ropa varg”. Efter detta vällde det in hat och hot mot henne – enligt mamman handlar det om ett tusental mejl, sms och kommentarer.

– Det är jobbigt. I början är man stark och bara ignorerar men man kan inte ignorera allt. Det har tagit hårt på mig, säger hon till SVT.

Hon tyckte att de som tyckte att reklamen var rasistisk överreagerade.

– Jag tycker inte att tröjan är rasistisk, men jag vet vad rasism är. Jag har själv blivit kallad apa och jag kan historien men i det här sammanhanget så ser jag inte kopplingen. Samtidigt måste vi respektera varandras åsikter och hur vi tolkar saker i livet.

Har anlitat advokater

Familjen, som har rötter i Kenya, bor i södra Stockholm. Det var i höstas som sonen deltog i fotosessionen för H&M. Föräldrarna minns inte vem av dem som var med. Han provade ett hundratal plagg innan han satte på sig den omdebatterade tröjan. Det är oklart om förtaget tänkte på vad som stod på tröjan eller inte.

Tröjan finns inte att köpa länge och H&M har bett om ursäkt för bilden och sagt att de gjort fel. Mamman, som tycker att klädförtaget bär ansvaret, har godtagit ursäkten.

Sonen har fått mycket kärlek – och det är den kärleken som föräldrarna vill dela med honom.

– Vår son är fem år. Han har inte lärt sig vad rasism är. Och vi har inte velat berätta vad den här tröjan har lett till runt om i världen. Han vet bara att han är en superstar och att alla tycker att han är cool, säger hon.

Enligt SVT har familjen anlitat advokater. De har haft en rad möten med H&M – men kan inte berätta om hur mycket de får i skadestånd eller hur historien slutar rent juridiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM