Bosnien och Hercegovina

Här poserar rysktränade legosoldater mitt i Europa

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Här poserar rysktränade legosoldater – mitt i Europa.

Männen på bilderna uppges ha rekryterats i den undre världen för att kunna sättas in mot politisk opposition.

Nu ökar oron för att Bosnien åter ska falla samman.

Uppgifterna från den bosniska nyhetssajten Žurnal, vars innehåll senare har bekräftats av Bosniens regering, har slagit ner som en bomb i det lilla landet på Balkan.

En milis med namnet ”Serbiens ära”, som tränats på en ryskbetald anläggning, håller på att bygga upp en paramilitär grupp.

Gruppens ledare, Bojan Stojković, är en tidigare serbisk fallskärmssoldat som utbildats i Moskva, enligt Žurnal. Gruppen uppges tränas för att kunna sättas in mot den bosnienserbiske presidenten Milorad Dodiks fiender.

På bilderna som nu sprids i Bosnien poserar män med svarta tröjor och tunga vapen. Männen ska, enligt Žurnal, ha rekryterats bland serbiska kriminella. Syftet: att, om nödvändigt, ingripa om oppositionen ”försöker förhindra myndigheternas arbete”.

”Sista vi behöver”

Den paramilitära gruppen undersöks nu av Bosnien säkerhetstjänst.

– Vi har samlat ganska mycket information om det här, säger landets säkerhetsminister Dragan Mektić, enligt The Guardian.

Ministern jämför gruppen med de paramilitära förband ledda av kriminella gängledare som härjade i det forna Jugoslavien på 1990-talet, enligt Reuters.

– Det sista vi behöver är en upprepning av vad som hände då.

Delat land

Enligt Daytonavtalet från 1995, som satte stopp för Bosnienkriget, har Bosnien och Hercegovina varit uppdelat i en bosniak-kroatisk del och en serbisk del, Republika Srpska.

En komplicerad statsbildning, som bidragit till att upprätthålla freden, men misslyckats med i stort sett allt annat.

Bosnien är i dag ett av Europas fattigaste, och mest splittrade, länder.

Deltog i parad

Den bosnienserbiske ledaren Dodik har kallat Bosnien en ”värdelös stat” och ett ”misslyckat internationellt experiment”, enligt nyhetssajten Euractiv. Han har också lovat att hålla en folkomröstning om självständighet, något som skulle innebära ett steg mot målet att bryta ut Republika Srpska ur Bosnien, enligt Bloomberg.

Den paramilitära gruppen deltog den 9 januari i en militärparad i staden Banja Luka i samband med firandet av en sorts bosnienserbisk nationaldag. Firandet skedde i strid med domstolsbeslut som ansåg att kroater och bosniaker uteslöts, enligt Radio Free Europe.

Rysk inblandning

Dodik, som enligt Reuters kallat rapporterna om gruppen ”falska”, står Ryssland nära och har träffat den ryske presidenten Vladimir Putin flera gånger.

Västvärldens oro för rysk inblandning på Balkan har ökat på senare år. Ryssland har anklagats för att ha legat bakom ett misslyckat kuppförsök i Montenegro, ett land som i somras blev medlem av Nato.

Även Bosnien och Heregovina har inlett en process för att gå medi försvarsalliansen, men motståndet från Republika Srpska är stort.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bosnisk åklagare: ”Sverige är Balkans största vapenmarknad”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bosnien och Hercegovina

Milorad Dodik

Nato

Vladimir Putin

Ryssland

Balkan