Radio

Nu släcker Norge ner FM-radion

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Svenska bilister som korsar den norska gränsen kan mötas av total tystnad. Med start nästa vecka släcker Norge ner FM-radion.

Men norrmännen ligger inte på samma våglängd – då 1,3 miljoner bilar fortfarande saknar digitala mottagare.

Norge börjar släcka ned FM-bandet.
Norge börjar släcka ned FM-bandet.

Om mindre än en vecka släcks FM-nätet i nordnorska Bodø. Och under året kommer hela landet att fasa ut det analoga nätet och gå över till digitalradio.

Norrmännen blir först i Europa att göra skiftet.

– Det är några små justeringar som görs denna sista vecka, men i grund och botten är täckningen som den ska vara och mer därtill. Det är absolut i nivå med FM och högre än det också, säger Mari Hagerup, kommunikationschef på Digitalradio Norge, till norska TV2.

Nästan sju av tio säger nej

Men även om täckningen är god är det få norrmän som kommer att kunna koppla upp sig, åtminstone i detta läge. 1,3 miljoner norska bilar beräknas fortfarande sakna digitala mottagare, enligt VG, och installationen av en kan kosta runt 1 500 kronor.

Det norska stortinget verkar inte ligga på samma frekvens som medborgarna. 66 procent av norrmännen säger nej till radioövergången, enligt en opinionsundersökning som Dagbladet gjort.

– Vi är helt enkelt inte redo för det här än, säger Ib Thomsen, som sitter i Stortinget för Fremskrittspartiet, till Sky News.

Bättre ljud, fler kanaler

Förespråkarna argumenterar att ljudet kommer att bli bättre och att antalet kanaler blir fler. NRK har redan planerat att gå från 5 kanaler till 25. Digitalradio Norge poängterar också att man kan använda sin gamla FM-radio med hjälp av en adapter.

Tyskland, Nederländerna, Italien, Danmark och Storbritannien satsar också på digitalradionätet, men väntar tills de är säkra på att tillräckligt många personer kommer åt det. Schweiz planerar en övergång mellan år 2020 och 2024.

Sverige avvaktar: ”Oklarheter”

I Sverige har det utretts om och när ett skifte till digitalradio skulle kunna ske. Sedan kom kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fram till att det är bäst att avvakta.

”En sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter, i synnerhet vad gäller radions roll i svensk krisberedskap”, skrev hon i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet förra året.

På onsdag släcks FM-nätet i norska Nordland. I december väntas vårt grannland ha släckt nätet helt och hållet.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Radio

NRK

Europe