Trumps krav: Stoppa nya Air Force One!

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Nya presidentplanet Air Force One blir för dyrt.

Det tycker Donald Trump, som nu kräver att bygget stoppas.

”Kostnaderna är utom kontroll, över fyra miljarder dollar!”, skriver han på Twitter.

Men enligt Boeing och Vita huset finns inget som talar för att det blir så dyrt.

Just nu byggs en ny Boeing 747 för att transportera USA:s framtida presidenter. Men det blir dyrt. Nu kräver USA:s näste president Donald Trump att bygget stoppas.

”Boeing bygger en helt ny 747 Air Force One för framtida presidenter, men kostnaderna är utom kontroll, över fyra miljarder dollar. Avbeställ ordern!”, skriver han på sin Twitter.

Nya Air Force One är planerat att vara en 747-8, skriver CNN. Boeing har tillverkat de flygplan amerikanska presidenten använder sedan 1943.

”Drar en rövare”

Amerikanska flygvapnet har officiellt inte lagt någon order på de två nya planerade planen, uppger CNN.

När den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing fick uppdraget att till år 2024 bygga om två flygplan av modellen 747-8 till toppmoderna kommandocentraler för USA:s presidenter beräknades kostnaden till 3 miljarder dollar, motsvarande knappt 28 miljarder kronor, skriver TT.

Sedan dess verkar prislappen ha gått upp, enligt Trump.

– Jag tror att Boeing drar lite av en rövare. Vi vill att Boeing ska tjäna mycket pengar, men inte så mycket pengar, säger Donald Trump till journalister i lobbyn i Trump Tower på Manhattan under morgonen.

Boeing själva säger att kontraktet de har nu är värt 170 miljoner dollar.

”Vi undersöker vad som behövs i dessa komplexa militära flygplan som behövs för att tjäna USA:s president. Vi ser fram emot ett fortsatt arbete med amerikanska flygvapnet för att kunna leverera de bästa planen för presidenten till det bästa värdet för amerikanska skattebetalare”, skriver Boeing på sin hemsida.

”Siffrorna speglar inte överenskommelsen”

Vita huset säger att de inte vet var Donald Trump fått siffran fyra miljarder ifrån.

– Delar av siffrorna som citerats speglar inte den ekonomiska överenskommelsen mellan Boeing och försvarsdepartementet, säger Josh Earnest, talesperson i Vita Huset, skriver Reuters.

Donald Trump ska ha sålt sina Boeingaktier i juni enligt en av hans talespersoner, skriver Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM