Beslagtog kokain för 2,4 miljarder

NYHETER

En stor internationell knarkliga har sprängts av australisk polis och även flera jättebeslag av narkotika har gjorts i olika länder.

14 australier och en nyzeeländare har gripits för inblandning i härvan och tillslagen är de största som den australiska polisen någonsin gjort.

Sammanlagt har 1,1 ton kokain hittats till ett värde av 2,4 miljarder.

Omkring 600 kilo kokain beslagtogs utanför Tahiti av franska marinen och 500 kilo beslagtogs i australiska Sydney. Även 32 kilo heroin upptäcktes vid ett tillslag i Fiji.

Drogerna var på väg mot Australien, där de beräknas ha varit värda motsvarande närmare 2,4 miljarder kronor på gatan.

– Det kriminella syndikat som vi har försatt ur spel under de senaste dagarna var robust, motståndskraftigt och beslutsamt, säger Chris Sheehan vid den australiska polisen till ABC.

Jagat kartellen i tre år

Utredningen, som har kodnamnet Operation Okesi, har pågått i drygt tre år, och började med ett tips från allmänheten.

Till CNN säger polisen att kartellen var lokal, men hade internationella förbindelser, och att narkotikasmugglingen skedde på fiskebåtar.

Bland annat ska en trålare, belägen vid Sydney Fish Market, använts för att möta upp ”moderskeppet” från Sydamerika som förde in drogerna i landet.

– Vi har pågående undersökningar, framförallt i Sydamerika, men även andra delar av världen, för att ta reda på vilka de gör affärer med, säger Sheehan.

Kokain vanligt bland befolkningen

Antalet arresteringar tilltog dock under julhelgen och på juldagen beslagtogs omkring 500 kilo kokain i Brooklyn i New South Wales.

– Som ett resultat av tillslagen har över en ton droger förhindrats från att nå gatorna i New South Wales och därmed skada samhället, säger biträdande polischefen Mark Jenkins till ABC.

Australien är ett av de länder i världen där flest använder kokain enligt FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå (UNODC).

Omkring 460 000 australier, eller cirka 2,1 procent av befolkningen ska ha använt kokain under det senaste året enligt en nationell undresökning och under en livstid säger sig mer än 1,5 miljoner australier ha testat drogen.

Dock har även beslagen från polis av drogen ökat kraftigt de senaste åren.

Rekordtillslag även i Filippinerna

Även i tisdags gjordes flera stora tillslag i Filippinerna och runt ett ton metamfetamin, till ett värde av 1,1 miljarder kronor, beslagtogs.

Totalt greps tio personer, varav tre kinesiska medborgare.

Sedan Filippinernas president Rodrigo Duterte tillträdde i juni har han bedrivit en intensiv jakt för att bli kvitt landets illegala droger och enligt FN har mer än 6 000 personer med anknytning till droghandeln dödats.

I ett tal på tisdagen sa Duerte att han kommer att kämpa tills att ”sista langaren från gatorna är borta och den sista knarkungen har dödats”.

”Jag kommer verkligen att döda er, era jävlar” sa Duerte slutligen i talet enligt AP.

Senast i torsdags sköts sju personer, vara tre tonåringar och en gravid kvinna, ihjäl i Manila av beväpnade män i vad polisen menar var en fejd som involverade illegala droger.

ARTIKELN HANDLAR OM

ABC