Dragon Gate får öppna sitt hotell

Foto: TT.
Nu får Dragon Gate öppna sitt hotell.

avTord Westlund

NYHETER

Efter år av beslutsprocesser och märkliga turer ska nu äntligen kinesiska Dragon Gate vid E4:an i Älvkarleby få starta sin hotellverksamhet.

– Det här känns jättekul, säger Magnus Grönberg, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Älvkarleby.

Samhällsbyggnadsnämnden i Älvkarleby har nu fattat ett interimistiskt beslut som innebär att hotellet kan öppna och ta emot gäster.

– Det här känns jättekul, säger nämndens ordförande Magnus Grönberg som också passar på att önska lycka till med hotellverksamheten i ett pressmeddelande.

Redan 2006 lämnade ägaren in den första ansökan om bygglov för hotellet. Sedan dess har hotellet byggts ut med en ny våning och byggnaden har blivit större åt alla sidor.

För att uppfylla kraven på tillgänglighet och säkerhet har det byggts nya ramper, större toaletter och entrétak för att uppfylla kommunens krav.

När de sista byggarbetena var klara i juli i år saknades fortfarande en del nödvändiga handlingar för att kommunen skulle kunna ge klartecken.

– Det gällde bland annat besiktningsprotokoll för hissar och ventilation, och intyg för sprinkler och brandlarm, säger byggnadsinspektör Tommy Vilhelmsson.

Oklart när det öppnar

2 december tog kommunen emot de sista handlingarna. Förra veckan var Dragon Gates ägare, den kinesiske affärsmannen Jingchung Li, oftast kallad Mr Li, på besök för ett möte med kommunen.

Det interimistiska slutbeskedet gäller nu tills ägarna lämnar in verifikation på byggnadens energianvändning samt resultatet av en radonmätning, mätningar som kan göras först när hotellet tagits i drift.

Om godkända handlingar lämnas in senast sommaren 2019 kan sedan det slutgiltiga beskedet utfärdas.

När hotellet kan öppnas återstår att se.

Aftonbladet har utan resultat sökt Kenny Li, Dragon Gates kontaktperson i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM