Peter, 35, bjöd alla på ett härligt julfirande

På julafton slog Peter upp portarna till en hel klubbstuga fylld av julmat och härliga klappar. På eget initiativ fixade han ett firande där alla var välkomna.

– Folk ska inte hjälpa till från soffan, halva grejen var att ses, säger Peter.

När Peter Martini, 35, började planera sin jul insåg han att med utspridd släkt skulle hela firandet vara avklarat redan innan julafton. Så var det förra året, och så blev det nu igen.

Men han hängde inte med huvudet, utan bestämde sig för att göra något annat av dagen. Så han bad om att få använda sin fotbollsklubb Mjölby Turabins klubblokal för att ordna en jul för alla som inte hade någon att fira med.

Sedan rullade tåget igång.

– Jag kollade runt med härbärgen, och många skulle ha stängt, så behovet fanns. Jag började fråga runt lite, om vänner och matbutiker kunde bidra, säger Peter.

”Inte hjälpa från soffan”

Och snart träffades Peter av en våg av folklig generositet. Folk långt från hans vänkrets ville bidra, och matbutikerna och hjälporganisationerna slöt upp omkring hans initiativ.

Folk kom till klubbstugan med hemlagade köttbullar, julgodis och inslagna klappar.

– Jag sa att jag vill inte ha något swishande, folk ska inte hjälpa till från soffan, säger Peter.

Han fortsätter:

– Halva grejen var att man skulle ses och träffas, så folk fick komma hit med grejer.

På julafton var det äntligen dags. Omkring 50 personer samlades i klubblokalen och firade tillsammans. Kalle Anka rullade på storbilds-tv:n och ett dignande julbord stod framdukat.

Blir ensam på nyår?

Peter är väldigt nöjd med firandet, och siktar på en repris nästa år. Då ska hela föreningen vara mer involverad. Resterna från årets firande togs också tillvara på.

– Inget slängdes i någon sopsäck utan allt gick till härbärget här i stan, Alladin-askar och julmat, så det känns rätt så bra det med, säger Peter.

Efter ett intensivt planerande och sedan en final mellan 13–22 på julaftonen ser Peter framemot att ta det lite lugnare vid nästa stora högtid.

– Till nyår får någon annan bjuda in mig, jag har gjort mitt för den här helgen. Men ingen har gjort det än... det vore väl höjden av ironi om jag satt ensam då, säger han och skrattar.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN