De äldre får fil till middag – för att kommunen vill spara

avMalin Wigen

Foto: TT
Får fil – för att spara in pengar.

Gröt, fil och ostkaka. Det är vanliga rätter som serveras till de dementa på Östergården i Trelleborg.

Anledningen?

Att kommunen vill spara pengar, skriver SVT Nyheter Skåne.

Trelleborg kommun har egna kockar som lagar mat till skolor och äldreboenden. Men den maten får inte de dementa som bor på Östergården i Trelleborg. Trots att de betalar lika mycket som alla andra får de helt annan mat till middag, avslöjar SVT Nyheter.

SVT Nyheter har pratat med en anhörig till en kvinna på boendet.

– Min mamma har alltid varit glad i mat och lagat god mat. Hon tävlade med recept i veckotidningar och vann serviser, pengar och mikrovågsugn, berättar hon och fortsätter:

– Men gröt serverade hon aldrig. Det var hennes fasa att hon skulle få gröt om hon hamnade på sjukhus.

”Måste våga testa andra lösningar”

På Östergårdens matsedel, som rullar på sex veckor, står det minst en gång i veckan gröt. Andra middagar som serveras är filmjölk med kanel och socker, ostkaka med saftsås och korv med bröd.

Anledningen är att Trelleborgs socialnämnd ser Östergården som ett försök. De vill införa samma billiga kvällsmat på alla särskilda boenden för att spara tre miljoner kronor. I dag köper kommunen middagarna av sig själv, och socialnämnden betalar serviceförvaltningen vars kockar lagar maten.

– Vi har inte råd att betala helheten för det här. Samtidigt har vi ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Då måste vi våga testa andra lösningar, säger Lennart Höckert (S), ordförande i socialnämnden, till SVT Nyheter.

”Inget jag vill känneteckna som middag”

Ann-Loise Luttrén, som är måltidsansvarig på serviceförvaltningen, är kritisk till socialnämndens planer på att sluta köpa middagarna.

– Ostkaka med saftsås är inte det jag vill känneteckna som middag. Jag ser gärna att de följer vår matsedel med tanke på näringsinnehåll, säger hon.

Enligt SVT kommer socialnämnden nu att lyfta frågan till förvaltningschefsnivå.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trelleborg