Polischef i Värmland: Dra in körkort för hög musik i bil

Publicerad 2023-08-26

Unga som spelar hög, dunkande musik från bilar på nätterna skapar konflikter i Värmland.

Nu vill en polisområdeschef i Arvika se högre böter och och indragna körkort för att komma tillrätta med störningarna.

– Det måste till för att det ska bli ännu större effekt, säger Carola Skanse till NWT.

Under förra helgen fick polisen i Värmland hantera ”extremt” många fall där boende fått sin nattsömn störd av musiken.

Klagomål kom från en rad orter: Arvika, Munkfors, Sunne, Karlstad, Charlottenberg, Eda, Säffle, Karlstad och Forshaga, skriver NWT.

– Vi har fått in extremt många samtal om hög musik. Samtalen har kommit in i snudd till varenda kommun i natt. Jag vet inte vad det var frågan om. Sista rycket på sommaren, sa Lars Hedelin, presstalesperson polisregion Bergslagen till tidningen då.

Vid ett fall fick polisen medla när boende gått ut för att konfrontera ungdomarna.

Ungdomar som kör omkring och spelar hög musik från bilar är inte ett nytt fenomen i Värmland. Under sommaren 2020 var hög musik från bilar den vanligaste anledningen till att boende i Dalarna och Värmland kontaktade polisen.

– Vi har tidigare haft dialog med medborgarna i Arvika och det visade sig att detta problem påverkade i flera olika led och framför allt hälsan när man inte får sin sömn tillgodosedd, skriver Carola Skanse i ett sms-svar till Aftonbladet.

Vill se hårdare tag

Sedan juli 2021 är det ett brott att spela hög störande musik i bil eller på offentliga platser som tågstationer och parker och kan ge böter på 1000 kronor.

I snitt delar polisen i Arvika ut böter två till tre gånger per helg.

Men dagens system räcker inte för att avskräcka folk från att skruva upp volymen på max i bilen, enligt Carola Skanse, som menar att det krävs hårdare tag.

– För att komma åt problemet måste bötesbeloppet höjas. Idag ligger beloppet på 1000 kronor vilket man delar på i bilen och det blir därför inte kännbart, skriver hon.

Hur höga böter det borde vara istället är svårt att säga, menar hon.

Hon får medhåll av poliskollegor på orten, som tidigare lyft frågan. Samtliga tycker att man borde få körkortet indraget, något som i dagsläget inte är möjligt.

– Om det hade påverkat förarens körkort om man inom en viss tidsperiod begår flera förseelser tror jag att det hade gett större verkan. Man är mer rädd om sitt körkort, skriver hon.

Polisregion Bergslagen, där Värmland, Dalarna och Örebro län ingår, var den region där polisen utfärdade flest ordningsböter sedan det blev ett brott att spela hög störande musik och fram till 5 juni 2022, enligt tidningen Hem och Hyra.

Regionen toppade listan överlägset med 546 utfärdade böter, jämfört med tvåan polisregion Väst, som delade ut 142 böter.

Carola Skanse säger att polisen i Arvika har jobbat hårt med det störande dunket från bilar och att antalet händelserapporter från allmänheten har minskat.

Följ ämnen i artikeln