Biden: Några dygn innan hjälpen rullar in i Gaza

TT

Publicerad 2023-10-20

USA:s president Joe Biden bedömer att de första biståndslastbilarna till Gaza troligen kan börja rulla in över Rafahgränsen från Egypten inom 24 till 48 timmar.

Beskedet gav Biden till EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel som på fredagen besökte Vita huset.

– Jag tror att under de kommande 24 till 48 timmarna kommer de första 20 lastbilarna att komma över gränsen, sade Biden när han träffade EU-cheferna.

Biden förklarade att han hade ett åtagande från Israel och från Egyptens president att släppa igenom hjälpen men ”motorvägen måste asfalteras igen och den var i mycket dåligt skick”.

Tidigare under fredagen hävdade en talesperson för Egyptens utrikesdepartement på X, tidigare Twitter, att gränsövergången mot Gazaremsan hade öppnats.

”Rafah-övergången är öppen och Egypten är inte ansvarigt för att hindra medborgare från tredje land från att resa ut”, skrev talespersonen Ahmed Abu Zeid på X.

”Omöjligt att inte känna sig förtvivlad”

Men några hjälptransporter syntes inte rulla över gränsen.

FN:s generalsekreterare António Guterres, besökte den egyptiska sidan av Rafah-övergången på fredagen, och i ett inlägg på X tog han upp lastbilarna med humanitärt stöd som befinner sig i området.

”Vi måste få dem att röra på sig – så snart som möjligt, så många som behövs.”

Guterres skrev också att det är ”omöjligt att vara vid gränsövergången Rafah och inte känna sig förtvivlad”.

Hundratal lastbilar i området

Egyptiska UD anklagar också västerländska medier för på ett orättvist sätt hålla landet ansvarigt för den stängda övergången vid Rafahgränsen.

I ett uttalande på X skrev Ahmed Abu Zeid att skulden måste riktas mot Israel för att ha utfört attacker mot Rafah och för att ha vägrat tillåta hjälp att komma in i Gaza, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ahmed Abu Zeid anklagar också Israel för att antyda att Egypten hindrade utländska medborgare från att lämna Gaza.

Ett hundratal lastbilar har rapporterats finnas vid eller i närheten av gränsövergången, enligt AP.

ANNONS