Klubbat: Kommunalråd får 50 000 mer i lön

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2022-12-21

Trelleborgs kommunalråd har en löneförhöjning på totalt 75 procent att se fram emot de kommande två åren. Arkivbild.

Från 71 500 per månad – till 125 000 kronor.

Lönehöjningen för kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg väcker debatt. Med sin nya lön kör hon med råge om kommunalråd i betydligt större kommuner som Malmö och Helsingborg.

Lönen för kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) ska enligt ett klubbat beslut i Trelleborgs kommunfullmäktige höjas i två steg och landa på 125 000 kronor år 2024 – något som lokala medier har rapporterat om.

Det handlar om en lönehöjning på nära 75 procent. En rimlig lön, enligt kommunalrådet.

”Varit felavlönad tidigare”

– Som det är i dag har jag ett väldigt väldigt stort ansvar för kommunen. Därför tycker jag också att jag är berättigad till ett större arvode än vad jag har, har kommunalrådet själv sagt till SVT Nyheter Skåne.

– Jag har ju varit felavlönad tidigare.

Beslutet, som orsakat politisk debatt i den skånska kommunen, förklaras med att kommunalrådet i och med höjningen nu får samma lön som kommundirektören.

– Om man har det högsta ansvaret i kommunen – vilket ju hon har – ska man också ha den högsta ersättningen. Och så är det inte i dag, säger arvodesberedningens ordförande Venzel Rosqvist till P4 Malmöhus.

”Dålig tajming”

Med ett arvode på på 125 000 kronor kommer Trelleborgs kommunalråd samtidigt bli synnerligen högavlönat jämfört med sina kollegor i betydligt större skånska kommuner, visar en jämförelse som Trelleborgs Allehanda har gjort.

Enligt sammanställningen tjänar kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad 92 300 kronor, medan det nuvarande arvodet i Helsingborg ligger på 78 650 kronor.

Trelleborgslönen sticker ut i hela landet, om man frågar statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet, som i sin forskning har följt politikerarvodenas utveckling från 1950-talet och framåt.

– Det är en dålig tajming, dels eftersom kommunens ekonomi är på nedgång, dels för att man står inför en avtalsrörelse. Det är inte särskilt lyckosamt, men de har sin fulla rätt att göra det, säger Erik Wångmar til Trelleborgs Allehanda.

Bad om ursäkt

Det är inte bara i Trelleborg som politikernas lönehöjningar orsakat debatt. Tidigare i år gav politikerna i Norrtäljes kommunstyrelse sig själva en rejäl löneökning på tusentals kronor.

Förslaget om höjda löner hade dock inte förankrats med oppositionen i fullmäktige, vilket medförde att det togs tillbaka.

Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) bad senare också om ursäkt för tilltaget.

ANNONS