"Vi drar fortfarande ut skadade och döda"

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-03-01

Många studenter på väg hem efter en långhelg befann sig på tåget som krockade med ett godståg i Grekland.

– Det värsta är att se alla föräldrar på stationen i Thessaloniki, som väntar på barn som inte kommit fram, säger en grekisk journalist.

Överlevande efter tågkraschen i Grekland beskriver kaotiska scener på olycksplatsen, skriver BBC.

– Vi hörde en hög smäll. Sedan följde tio mardrömslika sekunder. Vi ramlade i vagnen och låg där till dess att tumultet tog slut, säger Stergios Minenis, som befann sig på tåget.

– Efter det bröt utbröt panik och det började brinna. När vi vände på oss i vagnen brände vi oss. Det brann till höger och vänster och i 15 sekunder rådde det kaos.

– Fönstren var trasiga, folk skrek och människor satt fast. Vi fick hoppa från två meters höjd för att ta oss ur tåget och marken nedanför var täckt av järnskräp – men vad kunde vi göra?

Grekiska räddningsarbetare arbetar fortfarande febrilt för att få ut döda och skadade ur det persontåg som krockade med ett godståg i närheten av Larissa under natten.

– Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv. Det är tragiskt. Fem timmar efter olyckan hittar vi fortfarande kroppar, säger en utmattad räddningsarbetare.

– Vi drar fortfarande ut skadade människor – och döda. Det här är en tragedi, säger en annan räddningsarbetare.

”Nedstänkt av blod”

Många universitetsstudenter hade gjort en resa under karnevalshögtiden – som är en långhelg i Grekland – och befann sig på tåget på väg tillbaka till staden Thessaloniki, enligt Yorgos Manolis, borgmästare i den närliggande staden Tempi, till public service-kanalen E

Den grekiska journalisten Alexia Kalaitzei, som pratat med överlevande på stationen i Thessaloniki, beskriver hur skakade många av dem är.

– Vi talade med många ungdomar som befann sig i total chock. Det värsta var att se alla föräldrar som väntade på sina barn på stationen i Thessaloniki – och som inte kunde hitta dem, säger hon till BBC.

– Överlevande beskrev hur de hade använt sig av sitt bagage för att krossa fönstren och fly från tåget.

Greklands vice premiärminister Mina Gaga har också kommenterat olyckan.

– Det här är en fruktansvärd tragedi som är svår att greppa. Mitt djupa deltagande med de drabbade föräldrarna, säger hon i ett uttalande.

Flera vagnar spårade ur i krocken och tre av tågvagnarna började brinna. I en av dem var flera personer instängda i vagnen, enligt ERT.

– Vagn ett och två existerar inte längre, den tredje har spårat ur, säger en lokalbo som var en av de första på platsen.

En av de överlevande berättar om hur medpassagerarnas blod stänkt på honom.

– Jag skadades inte, men jag blev nedstänkt av blod från andra människor som skadades nära mig, säger passageraren Lazos till tidningen Protothema.

Ytterligare en passagerare berättar om den våldsamma kraschen krossat tågets fönster.

– Fönstren exploderade och folk skrek av skräck, säger han till tv-kanelen Skai, skriver BBC.

Flydde genom fönstret

En tonåring som överlevt kraschen säger att han precis före krocken kände en kraftig inbromsning, följt av att tåget plötsligt stannade.

– Vår vagn spårade inte ut, men den längre fram gjorde det och krossades, säger den chockade tonåringen.

Grekiska medier beskriver tågolyckan som den värsta hittills i landet. 36 personer har hittills bekräftats döda och 66 har skadats, enligt BBC.

Cirka 350 passagerare var ombord på persontåget som gick från Aten till Thessaloniki, enligt tågoperatören Hellenic train.

ANNONS