Regeringen vill ha ett tredje statsflyg: ”Ökade resebehov”

Med statsflygen kan regeringen, kungen och talmannen flyga världen över i privatjet.

Nu ger regeringen Försvarsmakten i uppdrag att skaffa fram ett tredje statsflyg som kan användas nästa år.

Enligt handlingar från Försvarsdepartementet väntas ”resebehovet för den högsta civila ledningen att öka” under Sveriges EU-ordförandeskap.

De så kallade regeringsplanen är två till antalet och framförs av Försvarsmakten.

Nu har regeringen avsatt 20 miljoner kronor på att ett tredje regeringsplan ska kunna tas in under 2023, enligt handlingar från Försvarsdepartementet.

”Regeringen beslutar att Försvarsmakten ska förbereda för att under perioden den 1 januari till den 30 juni säkerställa att tre i stället för två parallella resor med statsflyget kan genomföras”.

Regeringens Gulfstream IV-SP (nummer 021) startar från Bromma flygplats i Stockholm.
Regeringens Gulfstream IV-SP (nummer 021) startar från Bromma flygplats i Stockholm.

Ökat resebehov

Orsaken som anges är Sveriges EU-ordförandeskap under 2023 vilket väntas innebära större behov av resor. 

”Med anledning av det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd första halvåret 2023 väntas resebehovet för den högsta civila ledningen att öka.”

Statsminister Ulf Kristersson (M).
Statsminister Ulf Kristersson (M).

Regeringen ber att Försvarsmakten senast den 9 december kommer med en rapport och föreslår att försvaret hyr in ett extra flygplan. 

”Ett sätt att möta detta väntade ökade resebehov är att t.ex. hyra ett flygplan så att tre i stället för två parallella flygningar med statsflyget kan genomföras när behov för detta föreligger under det svenska EU-ordförandeskapet”.

De ökade kostnaderna för ett tredje statsflyg finns med i budgeten för 2023 och ligger på 20 miljoner kronor.

”Fått ett tillskott”

Regeringsuppdraget till Försvarsmakten är undertecknat av försvarsminister Pål Jonson (M) eftersom det är försvaret som sköter driften av statsflyget. Hans pressekreterare Johan Hjelmstrand uppger i en kommentar:

”Försvarsmakten har fått ett tillskott för att tillfälligt under Sveriges ordförandeskap i EU 2023 hyra ett ytterligare flygplan. Då kan tre resor med statsflyget genomföras samtidigt i stället för som i dag två.”

John Granlund

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE