Tågstoppet – "väldigt allvarlig händelse"

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2022-12-08

Många tåg stod stilla på onsdagskvällen. Arkivbild.

Tågtrafiken rullade på torsdagsmorgonen som vanligt efter onsdagens omfattande stopp.

Infrastrukturminster Andreas Carlson (KD) vill att Trafikverket ser till att ett liknande stopp inte kan hända igen.

– Det är en väldigt allvarlig händelse, säger han.

Tågtrafiken i stora delar av Sverige drabbades på onsdagskvällen av mycket omfattande störningar. Orsaken var att Trafikverkets telefoni slutade fungera – troligtvis efter en uppdatering av systemet.

Carlson pekar på att det fanns ett back up-system som också låg nere.

– Det är det som är särskilt allvarligt och det är därför det är så viktigt att Trafikverket vidtar åtgärder för att se till att en liknande situation inte ska kunna uppstå igen, säger ministern.

Han uppger att regeringen kommer att följa upp vilka åtgärder som vidtas.

Efter onsdagskvällens stopp kom trafiken i gång igen efter ett par timmar och på torsdagsmorgonen såg tågen ut att gå enligt tidtabell.

– Det rullar överallt, som det ser ut. Vi lyckades få ordning på det i natt, sade Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Hänger inte ihop

Trafikverket ställde in banarbeten under natten för att kunna transportera de tågsätt som stod på fel platser till rätt utgångslägen.

Nu vidtar utredning om varför störningarna på onsdagen kunde ske.

– Vi håller på och jobbar med att säkra upp så det inte kan hända igen. Hur lång den utredningen eller genomlysningen tar är jättesvårt att säga, uppger Bengt Olsson.

I helgen ska Trafikverket göra en större systemuppdatering, men enligt Olsson har det inget samband med nattens händelse.

– Nej, det hänger inte ihop, det är två skilda saker.

Telefonkopplingen mellan trafikcentraler i från Gävle och Uppsala och söderut låg nere från 17.30-tiden till strax efter klockan 20. Myndighetens reservsystem, som kommer från en annan leverantör, låg också nere och många tåg tvingades därför automatiskt att långsamt ta sig till närmaste station.

Ställa frågor

Ledamöter i riksdagens trafikutskott är bekymrade över det inträffade och vill ha en förklaring till hur det omfattande tågstoppet kunde ske. Utskottet ska därför kalla till sig representanter från Trafikverket.

Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson Gunilla Svantorp pekar också på det biljettkaos som uppstod nyligen när SJ släppte julbiljetterna och på att det finns oro för nya problem på söndag när Trafikverket inför ett nytt digitalt planeringssystem.

– Det är viktigt för oss i utskottet att få ställa våra frågor direkt till myndigheten, inte minst med tanke på att vi får signaler från folk som undrar vad det är som händer, säger hon.

Svantorp vill bland annat veta hur sårbart systemet är och varför det beslutades att stoppa tågtrafiken, i fall signalsystemet fungerade. Hon räknar med att Trafikverket kommer till utskottet i nästa vecka.

– Man ska kunna lita på att tågen går i tid i Sverige och att de ska vara tillgängliga i hela landet både för passagerare och godstransporter. Det är därför regeringen kommer att prioritera att underhålla järnvägen, säger infrastrukturministern.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln