Livsmedelsverket varnar: Ska vara tydligt om du äter insekter

Livsmedelverket: ”De som inte vill äta insekter ska inte göra det”
Livsmedelverket: ”De som inte vill äta insekter ska inte göra det”

Livsmedelsverket varnar för ryktesspridning och skickar ett klargörande.

Insekter får inte säljas utan konsumenternas vetskap, skriver de på sin sajt.

– Ingen ska luras att äta insekter, säger rådgivaren Astrid Walles Granberg.

Intresset för mat med insekter i har ökat de senaste åren, uppger Livsmedelsverket. Flera personer väljer insekter i maten av miljöskäl.

Det handlar om produkter som mjölmaskpulver eller syrsbröd. Men det säljs även rostade hela insekter, som syrsor.

Nu varnar man för falsk ryktesspridning. Att insekter finns i mat och säljs utan att konsumenter känner till det. Ett rykte som förekommer i flera europeiska länder.

– Ingen ska luras att äta insekter utan att man vet om det, säger Astrid Walles Granberg som är rådgivare på Livsmedelsverket.

Krävs ok från EU

Det som gett upphov till ryktesspridning och missuppfattning är att Buffalolarver blivit godkända att användas i mat inom EU, skriver Livsmedelsverket. Men larven har genomgått en riskbedömning och fått ok från EU-kommissionen. Den omfattas alltså av samma regler som andra insekter.

Insekter som godkänts och säljs har inga naturliga gifter i sig och är inte uppfödda på ett sätt som gör att den kan innehålla smittor eller gifter.

Måste vara tydligt

Om det finns insekter i maten ska det synas tydligt på produktens förpackning. Det framgår ofta i namnet, som det tidigare nämnda mjölmaskpulvret. Om inte namnet avslöjar det så ska det stå – på svenska – vilken insekt det handlar om i ingrediensförteckningen.

– Den som inte vill äta insekter ska naturligtvis inte göra det. Precis som för all mat som säljs måste det vara tydligt i märkningen vilka ingredienser som ingår så att vi kan välja själva om vi vill äta maten eller inte, säger Astrid Walles Granberg.

Restauranger har samma tydlighetskrav. Det ska stå i rättens beskrivning på menyn om den innehåller insekter. Till exempel kan man göra korv eller tacos med insekter.

Men de som är allergiska för skaldjur eller dammkvalster ska vara varsamma, eftersom de också kan vara allergiska mot insekter.

Arkivbild på syrsor.
Arkivbild på syrsor.
Publisert: