Floderus rättegång återupptogs i dag

Uppdaterad 2024-01-15 | Publicerad 2024-01-14

EU-diplomaten Johan Floderus har suttit frihetsberövad i Iran i över 630 dagar.

Under söndagen återupptogs rättegången.

”Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad i Iran och han måste omedelbart släppas fri för att kunna återvända till sina anhöriga”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Under söndagen återupptogs rättegången mot Johan Floderus i Teheran. Fortfarande med anklagelser om spioneri.

Enligt iransk statskontrollerad media ska han ha förhörts om påstådda kontakter med svenska försvarsdepartementet, hans email och resor till Iran, skriver Iran International English på X.

Arkivbild. Onsdagen den 20 december 2023, står svenske medborgaren Johan Floderus med  i en rättssal i Teheran, Iran.

UD: ”Vet inte när nästa förhandling hålls”

På plats i rätten var även svensk ambassadpersonal.

UD bekräftar att rättegångsförhandlingen hölls under söndagen och att man haft personal på plats. I ett mejl till Aftonbladet skriver de att man inte vet när nästa rättegångsförhandling kan hållas.

”Rättegången återupptogs idag söndag. Sveriges chargé d’affairs tilläts närvara i rättssalen endast under delar av rättegången. Ambassaden håller nära kontakt med Johan Floderus advokat. UD och ambassaden saknar information om när nästa rättegångsförhandling kommer att äga rum”, skriver UD:s presstjänst.

Arkivbild. Johan Floderus.

Greps i april 2022

Det var i mitten på april 2022 som svenske EU-diplomaten Johan Floderus tillfångatogs på en semester i Iran. Genom tyst diplomati försökte man få honom frisläppt men utan framgång. Han hålls frihetsberövad anklagad för spioneri och fallet har fått stor uppmärksamhet internationellt.

En tidigare cellkamrat har berättat för föräldrarna hur han haft det i Evinfängelset. Ljuset är på i cellen dygnet runt. Fångarna sover med ögonbindlar och vare sig sängar eller britsar finns.

Johan har fått möjlighet att ringa sina nära och kära från fängelset vid ett par tillfällen. Flera gånger har han tvingats hungerstrejka för möjligheten att ringa dem och samtalen sker under strikt övervakning.

UD skriver att de arbetar hårt för att få honom frisläppt.

”Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad i Iran och han måste omedelbart släppas fri för att kunna återvända till sina anhöriga”.

Regeringen och svenska ambassaden i Teheran arbetar mycket intensivt för att få Johan Floderus fri. Vårt arbete fortgår med oförminskad styrka och vi kommer inte ge upp våra ansträngningar förrän Johan Floderus har frisläppts och kommit hem”.

Evinfängelset i Teheran, på en arkivbild från 2008.

Följ ämnen i artikeln