Löfven och Westerberg varnar för SD

TT

Publicerad 2022-09-04

Bengt Westerberg var partiledare för Folkpartiet – numera Liberalerna – 1983-1995. Arkivbild.

Med en vecka kvar till valet gör de tidigare partiledarna Stefan Löfven och Bengt Westerberg en gemensam markering mot SD.

”SD är som vi ser det ett allvarligt hot mot demokratin”, skriver de i en debattartikel.

Stefan Löfven, tidigare S-ledare och statsminister, och Bengt Westerberg, partiledare för Folkpartiet (numera Liberalerna) 1983–1995, varnar för en stagnerad demokratisering och växande auktoritära krafter runt om i världen.

”Attacker mot demokratin förekommer också här”, skriver de på DN Debatt och pekar på Sverigedemokraterna.

”Ett ökat inflytande för SD riskerar definitivt att leda till att viktiga demokratiska värden raseras”, skriver de och exemplifierar med begränsningar i public services rörelsefrihet, nedskärningar med miljardbelopp i de offentliga kulturbudgetarna och ifrågasättande av mångfalden i olika avseenden.

”Inget är dock ödesbestämt,” fortsätter Löfven och Westerberg och syftar på valutfallet.

”För att möta hoten mot demokratin, och andra utmaningar, krävs en bred politisk samverkan”, skriver de. Enligt Löfven och Westerberg är det Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C) som visat en sådan insikt.

Bengt Westerberg meddelade nyligen att han kommer att rösta på Centerpartiet i riksdagsvalet. Skälet till att han inte röstar på Liberalerna är partiets inställning till Sverigedemokraterna.