C-toppen blir lobbyist: ”Kan bidra med mycket förståelse”

Publicerad 2023-09-21

Michael Arthursson.

Annie Lööfs högra hand, tidigare partisekreteraren Michael Arthursson, går in i lobbybranschen.

Han ska nu arbeta med public affairs och hållbarhet för kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese.

– Jag ser inte mig själv som lobbyist utan att jag bidrar med mitt kunnande om politik, säger Michael Arthursson.

Michael Arthursson var en av de centrala gestalterna i Annie Lööfs Centerpartiet.

Liksom Annie Lööf valde han att lämna sin position som partisekreterare efter katastrofvalet 2022 – då Centern backade rejält på flera platser ute i landet.

I februari lämnade han toppositionen i partiet, som han hade suttit på i 12 år.

Nu, drygt ett halvår senare, har Michael Arthursson valt att gå in i lobbybranschen när han tar anställning som extern senior rådgivare hos kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese.

Bland bolagets kunder finns bland andra energibranschen, läkemedelsbranschen och det koreanska elektronikbolaget LG.

– Jag har funderat efter att jag slutade på vad jag skulle göra. Jag vill gärna jobba med samhällsfrågor och hur man kan göra saker bättre när det gäller hållbarhet i olika sammanhang, säger Michael Arthursson.

Ska arbeta med hållbarhet

Det är specifikt hållbarhetsfrågor som ligger högst upp i högen av dokument på den tidigare C-toppens nya arbetsbord. Sin tidigare karriär som managementkonsult tror han kommer bli användbar i den nya rollen.

– Dels handlar det om att det finns ett antal uppdragsgivare till byrån som man jobbar med och dels finns nya potentiella uppdragsgivare. Det ställs nya krav, bland annat från EU, när det kommer till redovisning och kommunikation – att det inte får vara ’green washing’.

– Jag kan bidra med mycket förståelse för de politiska kraven och vad som kan komma framöver för olika krav och riktlinjer och hur man kan möta det på ett bra sätt.

”Ser inte mig själv som lobbyist”

Debatten om svängdörrarna mellan politiken och lobbyism har tagit fart under det senaste året, inte minst på grund av att den förre statsministern och S-ledaren Stefan Löfven nu gått över till lobbybranschen.

Michael Arthursson säger att man som före detta politiker måste kunna använda sina kunskaper även efter politikerkarriären. Han är fortfarande medlem i Centerpartiet, men har inga aktiva uppdrag.

– Det här liknar det jag gjorde innan jag blev partisekreterare. Jag ser inte mig själv som lobbyist utan att jag bidrar med mitt kunnande om politik i stort och ett antal frågor som jag har jobbat mycket med, däribland hållbarhet.

Men du kommer att ha kontakter med politiker och före detta kollegor?

– Ja, och det är har jag hela tiden i olika sammanhang. Man behöver hålla sig uppdaterad om vad det är som händer. Det kommer ständigt nya politiska förslag.

Annie Lööf.