Expoliser i Mississippi erkänner tortyr

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-08-04

Demonstranter utanför Rankin Countys sheriffkontor i början av juli. Arkivbild.

Sex före detta poliser i Mississippi, samtliga vita, erkänner en rad grova brott mot två svarta män i januari i år.

– Det här är det mest fruktansvärda fallet av polisbrutalitet jag har hört om under hela min karriär och jag skäms att det hände på den här avdelningen, säger Bryan Bailey, lokal sheriff.

De sex männen, som då var poliser, kallades i januari till ett hus i Rankin County i Mississippi av en granne som vara oroad över att två svarta män befann sig där.

Poliserna ska ha sparkat in dörren till huset och satt handfängsel på männen.

”De åtalade slog och sparkade männen, använde elpistol på dem 17 gånger, tvingade dem att få i sig vätska och misshandlade dem med en dildo”, står det i ett pressmeddelande.

Misshandeln slutade med att ett av offren sköts genom munnen och halsen. Då ska poliserna ha gömt och förstört bevismaterial samt pratat ihop sig om hur händelseförloppet skulle beskrivas i stället för att ge den blödande mannen första hjälpen.

– De åtalade i det här fallet torterade och tillfogade sina offer obeskrivlig skada, de har å det grövsta brutit mot de medborgerliga rättigheterna för de invånare som de svurit att skydda och har brutit mot den ed som de svurit som brottsbekämpare, säger justitieminister Merrick Garland.

De sex åtalade har alla sparkats från polisen och riskerar fängelsestraff mellan 80 och 120 år samt mångmiljonbelopp i skadestånd.