Första gången: Talibanstyret i samtal med USA

TT-AFP

Publicerad 2023-08-01

Talibaner på vakt i Kabul i slutet på juli.

Representanter för talibanerna har deltagit i officiella möten med USA för första gången sedan den militanta islamistgruppen återtog makten i Afghanistan för två år sedan.

I samtalen, som hölls i Qatars huvudstad Doha i helgen, fördömde representanter från USA de försämrade mänskliga rättigheterna i Afghanistan, särskilt för kvinnor och flickor, enligt ett amerikansk kommuniké.

Talibanerna har förbjudit kvinnor från att studera på gymnasier och universitet och att besöka parker, nöjesfält och många andra offentliga platser. I juli stängdes dörren för en av de sista platserna där kvinnor kunde umgås och arbeta när talibanerna bommade igen landets skönhetssalonger.

USA uttryckte också ”öppenhet för att fortsätta dialogen om arbete mot narkotika” och noterade en ”kraftig minskning av odlingen” av opiumvallmo. Talibanerna har under tiden som motstånds- och terrorrörelse använt opiumodling och droghandel för att finansiera sin väpnade kamp, och Afghanistan stod för 85 procent av världens opiumexport år 2020.

Men sedan talibanerna tog över landet har de förbjudit opiumodling, liksom de gjorde förra gången de hade makten för drygt 20 år sedan.