Prorysk frammarsch i Bulgarien

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-04-03

En man utanför en vallokal i Bankja i Bulgarien under valet i söndags. Arkivfoto.

Ett ryssvänligt parti ökade kraftigt när Bulgarien höll sitt femte val under de senaste två åren.

Frågan är nu om frammarschen kan pressa övriga partier till samarbete.

Vaccinskepsis under coronapandemin och prorysk inställning till kriget i Ukraina har fått ytterhögerpartiet Vazrazjdane (Pånyttfödelse) att växa från val till val under de senaste årens politiska oreda i Bulgarien.

I söndags klättrade partiet ända upp till en klar tredjeplats i det senaste parlamentsvalet, med preliminärt nästan 15 procent av rösterna, enligt nyhetssajten Euractiv. Partiet är starkt kritiskt mot såväl Nato som EU och samlar stöd bland de många bulgarer som fortsatt gärna ser Ryssland som landets traditionella partner.

Valframgången sätter ny press på landets två största EU-vänliga krafter, som hittills vägrat att samarbeta. Konservativa Gerb och den liberala koalitionen PP-DB har dominerat de senaste valen, men inte velat sitta tillsammans i en regering. Nu landar båda runt 25 procent av rösterna.

– Resultatet i det här valet bekräftar vad vi veta länge: Vårt samhälle är djupt splittrad och det är ett allvarligt problem. Men det är också en möjlighet för att börja sy ihop sprickorna, säger Hristo Ivanov från PP efter valet, enligt Euractiv.

ANNONS