Idrottstränaren slapp straff för sexbrott – kräver skadestånd

Foto: TT / Montage: Aftonbladet
NYHETER

Idrottstränaren stod åtalad för grova sexbrott mot en minderårig men höll sig undan polisen.

Tills han slapp stå inför rätta.

Nu kräver han skadestånd för tiden han suttit frihetsberövad – och en bussbiljett hem från häktet.

I mitten av maj skulle den sexbrottsmisstänkte idrottstränaren i 50-årsåldern ställas inför rätta.

Men han dök aldrig upp.

Historien fick stor uppmärksamhet i början av sommaren då det stod klart att om mannen fortsatte hålla sig gömd skulle hans brott preskriberas och han skulle undgå straff.

Mannen stod åtalad för att ha utnyttjat en flicka sexuellt i slutet av 00-talet och enligt åtalat ska det ha börjat när flickan var bara 13 år.

Den 12 juni preskriberades ärendet och mannen ställdes aldrig inför rätta för misstankarna om rovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt utnyttjande och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Nu har mannen som begärt skadestånd från staten för den tid han suttit frihetsberövad i samband med att han först greps. Han vill ha 3 000 kronor för lidande samt 60 kronor extra för resan hem från häktet.

– Jag kommer att ta ställning till detta i ett yttrande till JK. Innan jag sett hans ansökan vill jag avvakta med att uttala mig, säger kammaråklagare Markus Hankkio till Nyhetsbyrån Siren.

– Regelmässigt är det ju så att man har rätt att söka ersättning efter ett frihetsberövande om man inte blir dömd. Huruvida de speciella omständigheterna i det här fallet är något som kan beaktas känner jag inte till.

ARTIKELN HANDLAR OM