Löfven upprörs av nazidemonstration

avTT

1 av 2 | Foto: Tina Magnergård Bjers/TT
Statsminister Stefan Löfven vid en pressträff vid FN-högkvarteret i New York.

Statsminister Stefan Löfven (S) skräder inte orden när han beskriver sina känslor efter nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.

Nu vill regeringen bjuda in riksdagspartierna till samtal om hur de antidemokratiska strömningarna ska kunna motverkas. Men SD är inte välkomna i diskussionerna.

– Jag tycker så genuint illa om detta, vi håller på att passera en anständighetens gräns. Nu väljer dessutom en sådan här extremorganisation – som jag förstår – att testa polisens gränser, man går ut och marscherar utan tillstånd, säger Stefan Löfven (S) om helgens demonstration.

– Jag tycker att vi på riktigt behöver fundera igenom hur vi både står upp för åsiktsfrihet och demonstrationsrätt och faktiskt försvarar den. För de här krafterna tänker inte på åsiktsfrihet som en del i ett samhälle som de vill ha – utan det är precis tvärtom – och då har demokratin rätt att försvara sig, fortsätter han.

Ingrep inte

Det var i söndags som nazister marscherade på Göteborgs gator i en tillståndslös demonstration. Enligt polisen deltog uppskattningsvis ett 50-tal personer i marschen, flera av dem bärande på den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens flagga.

Men polisen ingrep aldrig mot demonstrationen, något som väckt kritik från politiskt håll. "Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd. Nu räcker det", skrev exempelvis Annie Lööf (C) på Twitter.

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, har förklarat agerandet med att det inte är uppenbart att de deltagande nazisterna bröt mot någon lag. En förundersökning om brott mot ordningslagen inleddes i söndags.

”Extrema krafterna”

Nu planerar Löfven att ge justitieminister Morgan Johansson (S) i uppgift att se över frågan.

– När vi nu ser en eskalering av de här extrema krafterna, och vi håller på att få en normalisering av rasistiska partier också, då måste vi göra någonting, säger statsministern.

Morgan Johansson i sin tur säger att regeringen ska bjuda in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till diskussioner om hur man ska motverka de antidemokratiska strömningarna i landet.

– Vi börjar där, sedan får vi se vilka förslag som kan komma fram, antingen om det gäller brottsbekämpningsinsatser mot hatbrott eller om det gäller översyn av olika lagar, säger Johansson.

”Demokratiskt dilemma”

Sverigedemokraterna däremot får inte vara med.

– Vi betraktar dem som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. De har inte samma värdegrund enligt min uppfattning, och därför bjuder vi inte in dem till de här samtalen, säger justitieministern.

Enligt Morgan Johansson handlar frågan om ett ”klassiskt demokratiskt dilemma”.

– Vi värnar de demokratiska fri- och rättigheterna. Samtidigt finns det grupper som verkar för att avskaffa just dessa. Då är frågan hur man ska hantera den situationen. Det här är inget nytt men det har aktualiserats igen, där huvudfrågan är hur vi skyddar demokratin mot icke-demokrater.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt till Expressen att han vill utreda en kriminalisering av NMR, och att gruppen bör betraktas som en terroristorganisation.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism

Göteborg

Politik