5 länder som Trump attackerade i sitt tal

NYHETER

Donald Trump inledde sitt första tal i FN med att säga att USA inte längre skulle läxa upp andra länder om hur de ska styras.

Sedan läxade han upp ett antal regeringar.

Foto: AP
Donald Trump med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

I sitt premiäranförande i FN återupprepade Trump sin ”America first”-policy, som går ut på att USA inte längre ska vara världspolis.

– Vi tvingar inte på någon annan våra värderingar. I stället hjälper vi till att bygga institutioner, som denna (FN), för att alla länder ska kunna blomstra i sin självständighet, sa Trump.

Men sedan ägnade han en stor del av talet åt att attackera olika regeringar.

Venezuela

  • ”Socialistregimen i Venezuela har fört en, en gång, blomstrande nation till ruinens brant. Folket svälter och deras land kollapsar. Det är helt oacceptabelt”.

Kuba

  • ”Vi kommer inte lyfta sanktionerna mot Kuba innan de infört reformer”.

Syrien

  • ”Handlingarna som utförs av Bashar al-Assads kriminella regim, inklusive att använda kemvapen mot sin egen befolkning – till och med oskyldiga barn – skakade om samvetet hos varje hederlig människa. Inget samhälle kan känna sig tryggt om förbjudna kemvapen tillåts spridas”.

Nordkorea

  • ”USA är starkt och har stort tålamod, men om det tvingas försvara sig själv eller sina allierade, kommer vi inte att ha något annat val än att helt utplåna Nordkorea. Rocket man är ute på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim”.

Iran

  • ”En korrupt regering som gömmer sig bakom demokratins mask. Vi kan inte låta en mordisk regim fortsätta destabilisera regionen”.

Kallar presidenten djävulen och lämnar i protest 01:15
ARTIKELN HANDLAR OM