Näringslivstoppar och politiker pekas ut i historisk läcka

NYHETER

En läcka som berör politiker på högsta internationella nivå − och toppar i det svenska näringslivet.

I kväll kommer Uppdrag Granskning och TT med ett avslöjande som väntas få stort genomslag.

Publiceringen omgärdas av ett stort hemlighetsmakeri.

– Finansministern och hennes stab kommer naturligtvis följa detta noga, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos Magdalena Andersson.

”Det här vill ni inte missa”.

Så skriver SVT:s Uppdrag Granskning i en kommentar till en video på Facebook, som lades upp i torsdags. Filmen är en mycket kort aptitretare inför vad som beskrivs som den största läckan av dokument från ett skatteparadis någonsin.

”Spåren leder till Sveriges näringslivstoppar, och politiker på allra högsta internationella nivå”, står det i den dramatiska videosnutten.

Enligt Uppdrag Granskning är materialet större än vid Panamaläckan 2016, som omfattande runt 11,5 miljoner dokument.

Bekräftar läckan

Söndagskvällens publicering grundar sig på en läcka från advokatbyrån Appleby i Bermuda. I ett pressmeddelande har företaget medgett att journalister har kommit över dokument. Ledningen nekar dock till att verksamheten skulle vara olaglig:

”Vi kommer att fortsätta att försvara oss och vår legitima verksamhet mot dessa grundlösa anklagelser”.

Precis som i Panama-fallet har det internationella journalistnätverket ICIJ en central roll i Appleby-läckan. Journalister från stora medier i flera länder har hjälpts åt med att granska dokumenten. I Sverige har Uppdrag Granskning och nyhetsbyrån TT samverkat.

Finansministern kommer att titta

Vad som kommer att komma fram i programmet är inte känt. Publiceringen omgärdas av nästan lika mycket hysh-hysh som hajp.

Både Skatteverket och finansdepartementet kommer att följa sändningen.

– Vi kommer såklart titta på programmet. Det kommer också vara några personer från oss som är intervjuade, men vi vet inte vad det kommer att innehålla, säger Ylva Vesterlund, pressekreterare på Skatteverket.

– När det gäller skatteflykt eller liknande blir vi ofta tillfrågade om vad som är lagligt och vad som inte är lagligt. Men vi har inte fått någon förhandsinformation utan vi är lika nyfikna som alla andra.

Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, säger:

– Finansministerns stab är alltid standby. Magdalena Andersson kommer naturligtvis att följa detta noga för att se vad som kommer fram. Om det rör skattefusk eller skatteplanering kommer vi säkerligen att återkomma med kommentarer.

▪▪ Uppdrag Granskning sänder extra om avslöjandet med start klockan 20 i SVT 2.