Åsa Waldau och ytterligare två före detta Knutbypastorer polisanmälda

Åsa Waldau och ytterligare två före detta Knutbypastorer har polisanmälts, enligt uppgifter till Aftonbladet och TV4 Nyheterna.

Waldau för två fall av misshandel, de andra för misshandel respektive sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– En vecka efter att jag lämnat församlingen insåg jag att det pågått väldigt grova brottsliga gärningar, säger den tidigare medlemmen ”Johan”.

När barnflickan Sara Svensson i januari 2004 sköt ihjäl pastorn Helge Fossmos fru Alexandra Fossmo och skottskadade grannen Daniel Linde var det så kallade Knutbydramat ett faktum. Helge Fossmo, då pastor för Filadelfiaförsamlingen i Knutby, dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord.

Åsa Waldau, även känd som ”Kristi brud”, var Alexandra Fossmos syster och även hon pastor i församlingen. Efter dramat lämnade Waldau församlingen, och förra året tvingades hon även lämna Knutby.

Nu har hon och ytterligare två före detta pastorer i församlingen polisanmälts, enligt uppgifter till Aftonbladet och TV4 Nyheterna. Åsa Waldau för två fall av misshandel, de andra för misshandel respektive sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

”Första intrycket trevligt”

Aftonbladet och TV4 Nyheterna har träffat ”Johan”, en av de före detta församlingsmedlemmarna som gått till polisen.

– Jag valde att gå till polisen för att jag en vecka efter att jag lämnat församlingen insåg att det pågått väldigt grova brottslingar gärningar. Det rörde sig om ett maktmissbruk, att man misshandlat människor, säger han.

– Jag skulle beskriva kulturen i församlingen och miljön där som att det första intrycket är att det ser trevligt ut. Det ser bra ut på ytan, men gräver man djupare så har det varit en väldigt etablerad hierarki och ett maktsystem, ett maktmissbruk där de högst uppsatta har slagit hårdast nedåt. Har man varit längst ner så har man råkat väldigt illa ut.

På vilket sätt då?

– Förtryck, mobbing, ekonomisk utpressning, utnyttjande av människor på olika sätt. Det är som du sa tidigare, att det har kommit fram sexuella övergrepp och misshandelsgärningar, säger ”Johan”.

Åsa Waldau hälsar via en nära anhörig att hon avböjer att kommentera polisanmälan.

”Tar den diskussionen med polisen”

Aftonbladet har även varit i kontakt med den andra före detta pastorn som anmälts för misshandel.

Du har anmälts för misshandel, hur ser du på det?

– Inte hört ett ord om, eller jag har hört det från annan media, men jag har inte hört ett ord om det från polisen, säger han. 

Hur ställer du dig till den anmälan?

– Det tar jag med polis i så fall, jag har inga kommentarer om det nu. Jag väntar tills att polisen kontaktar mig om jag blivit polisanmäld, så tar jag den diskussionen med polisen, inte er. 

Har du misshandlat någon?

– Ingen kommentar, jag tar det med polisen i så fall. 

Aftonbladet även sökt den före detta pastor som anmälts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Varken polisens utredare eller åklagaren i fallet vill kommentera anmälningarna.


Fotnot: ”Johan” heter egentligen något annat.


Vet du mer? Mejla vår reporter Lindah C Mohlin: lindah.mohlin@aftonbladet.se

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN