Problem med pendeltågen: ”Kan pågå resten av veckan”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Inga pendeltåg stannar just nu i Stockholm City eller Odenplan på grund av ett tekniskt fel.

Trafikverket har ingen prognos för när problemet kommer vara löst men enligt intern information som gått ut till anställda hos MTR kommer det pågå i flera dagar.

– I pendeltågstrafiken har vi nästan 300 000 påstigningar per dag så det kommer att påverka väldigt många av dem och pendeltågen måste samsas med regionaltågstrafiken, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL till TT.

Även tunneln på Norra länken har stängts av på grund av elfel under eftermiddagen.

1 av 2

Ett tekniskt fel påverkar Stockholms pendeltrafik under tisdagen när Citybanan stängts av. Inga pendeltåg stannar vid Stockholm Odenplan, Stockholm City. Vid Årstaberg stannar inga södergående pendeltåg enligt SL.

Tågen går i stället på de gamla spåren genom Stockholm och stannar tillfälligt vid Centralen och Karlberg. Enligt pendlare på plats råder det förvirring på perrongerna och flera tåg är försenade.

Tågen trafikerar Stockholms södra, men kan inte stanna i Årstaberg i riktning söderut mot Södertälje och Nynäshamn. 

Tunnel på Norra länken avstängd

Trafikverket söker efter felet. Det finns ingen prognos för när problemet är löst.

– Vi vet inte i nuläget hur lång tid det här kan ta, det kan gå snabbt och det kan ta lång tid. Vi uppmanar resenärerna att kontakta sin operatör, säger Pauline Berntsson, pressinformatör på Trafikverket.

Även en del av motorvägen Norra länken har stängts av under eftermiddagen. In- och utfarten till Roslagsvägen, tunneln mellan Danderyd och Stocksund är enligt P4 Stockholm helt avstängd.

Enligt Trafikverket beror det på ett tekniskt elfel.

Intern information: Citybanan avstängd till fredag

Även tåg som avgår från Stockholm Central kan komma att påverkas i och med att pendeltågen nu måste stanna där.

– Det kommer innebära vissa förseningar även för andra tåg, säger Pauline Berntsson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer stoppet påverka trafiken fram till fredag. Det framgår av interninformation till anställda på MTR, som ansvarar för drift av Stockholms tunnelbana och pendeltåg.

– Det kan säkert vara så att detta var en information som grundande sig på Trafikverkets första indikationer. Det som gäller nu är att trafiklösningen där pendeltågen går över jord såsom de gjorde innan Citybanan invigdes i somras gäller det här trafikdygnet ut, det vill säga tills det sista pendeltåget gått sent i kväll, säger Åsa Elm, kommunikationschef på MTR.

SL har också fått informationen om att felet kan bli långvarigt från Trafikverket.

– Enligt Trafikverket kan det pågå resten av veckan, det låter inte som att det är snabbt övergående, säger Thomas Silvander, vid SL:s pressavdelning.

– Det är ett tekniskt fel som gör att signalerna står på rött. Det är Trafikverket som tittar på detta, de måste stänga av banan för att göra det, forsätter han.

Kan handla om problem med skyddsportar

Enligt TT beror felet på problem med skyddsportarna i tunnelsystemet.

– I pendeltågstrafiken har vi nästan 300 000 påstigningar per dag så det kommer att påverka väldigt många av dem och pendeltågen måste samsas med regionaltågstrafiken. Så det kommer att bli stökigt på den här sträckan, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL till TT.

Trafikverket bekräftar varken att prognosen är satt till fredag eller att problemen har att göra med skyddsportar i tunnelsystemet.

– Det är ingenting som jag kan bekräfta. Det vi kan bekräfta är att det är problem med signaltekniskt fel, säger Ulrika Nilsson Lokrantz på Trafikverkets pressjour.

Publicerad:

LÄS VIDARE