Tetra paks gratisvatten – importerat från England

avSebastian Laneby

NYHETER

Förpackningsföretaget sägs jobba för klimatet och miljön.

Men gratisvattnet som delades ut på Stockholms centralstation är importerat från England.

– Det är inte bra om det här skulle bli en standardlösning, säger Tetra paks miljödirektör Erik Lindroth till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Privat
Här är förpackningen som innehåller importerat vatten.

Under veckan har representanter från emballageföretaget Tetra pak delat ut gratisvatten till förbipasserande på centralstationen i Stockholm.

På en lapp på förpackningarna kan man läsa:

Byt till kartong! Nu sker ett stort skifte. Överallt byter människor i farten till kartongförpackningar som har minde klimatpåverkan. Byt till kartong du också – för miljöns skull.”

Men vid en närmare titt på vattenförpackningarna kan man se att det står “Spring Water from Framptons Spring” på baksidan.

Vattnet är alltså importerat från England.

När Aftonbladet når Erik Lindroth som är miljödirektör på företaget förklarar han att det är en demoförpackning som tagits fram för att visa att det finns alternativ till flaskor gjorda av plast och glas.

– När vi visar möjligheterna så måste vi ha en produkt, och det finns ingen i Sverige i dag som kan fylla den här förpackningen med vatten, tyvärr, säger han.

”Inte bra om det blir en standardlösning”

Det är dock något som kommer kunna gå att genomföra under 2018.

– Då kommer det finnas en producent som kommer kunna göra det här och det är vi jätteglada för.

Kartongen görs av papper som kommer från svensk skog, men Erik Lindroth erkänner att han tycker att det känns lite dubbelt att vattnet som finns i den är importerat, med tanke på den miljö- och klimatprofil som företaget har.

– Jo, det är klart. Det är inte bra om det här skulle bli en standardlösning. Därför känns det bra att det som snart kommer ut på marknaden är svenskt vatten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tetra Pak

England