Coronasmittad man i Göteborg kan ha exponerat 40 personer

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man växlat upp arbetet mot coronaviruset efter att en man i 30-årsåldern har smittats vid en resa i Italien.

Ett fyrtiotal personer kan ha exponerats för smittan, säger förste chefläkaren Per Karlsson till TT.

– Vi rustar internt på sjukhuset för att kunna hantera det här klokt, säger han.

Mannen som är i 30-årsåldern blev sjuk efter ett besök i norra Italien.

Han kontaktade själv vården för provtagning – och tog sig till sjukhuset i egen bil när han testats positivt, uppger TT.

Nu vårdas han på infektionskliniken på Östra sjukhuset, en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Han mår efter omständigheterna bra. Man kan ha smittade personer isolerade i hemmet så länge de mår bra, men det känns bra att ha koll, säger Per Karlsson till nyhetsbyrån.

Förste Chefläkare Per Karlsson, verksamhetschef Infektionskliniken, Lars Magnus Andersson,   smittskyddsläkare, Thomas Wahlberg Hälso- och sjukvårdsdirektör och Ann Söderström under pressträffen i går.
Förste Chefläkare Per Karlsson, verksamhetschef Infektionskliniken, Lars Magnus Andersson, smittskyddsläkare, Thomas Wahlberg Hälso- och sjukvårdsdirektör och Ann Söderström under pressträffen i går.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg säger att man arbetar med att spåra och kontakta de personer som har haft nära kontakt med den smittade mannen.

– Vi bedömer att vi har kunnat identifiera de personer som kan ha blivit exponerade för smittan. Det rör sig om ett fyrtiotal personer, säger han till TT .

De personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor. Visar det sig att de har symtom så kommer de att bli provtagna.

De personer som bedöms vara högriskkontakter har fått rådet att inte gå till jobbet, utan stanna hemma för att inte riskera att föra smittan vidare.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utveclas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE