Hörby kommun anmäls till Arbetsmiljöverket

Av:  TT

Fackförbund vill att Arbetsmiljöverket ingriper mot Hörby kommun. Arkivbild.
Fackförbund vill att Arbetsmiljöverket ingriper mot Hörby kommun. Arkivbild.

Fackförbunden var inte nöjda med Hörby kommuns svar kring den upplevda dåliga arbetsmiljön på kommunledningsförvaltningen.

Nu anmäls den skånska kommunen till Arbetsmiljöverket.

I slutet av januari slog flera fackförbund larm om upplevda mobbningar och kränkningar på kommunledningskontoret i skånska Hörby kommun.

”Vi har fått kännedom om att den organisatoriska och främst den sociala arbetsmiljön skapar ohälsa för majoriteten av de anställda på kommunledningsförvaltningen", skrev fackförbunden Vision, Saco och Akademikerförbundet SSR i sin begäran om en utredning.

Kommunen kom med sitt svar i fredags och framhåller att förvaltningsledningen inte har fått några signaler om kränkande behandling, men att en utredning av arbetsmiljön ska göras av en neutral part.

Facken anser dock att skyddsombud har lyft frågan om upplevda kränkningar och att det finns dokumenterat. De är inte heller nöjda med att den oberoende utredningen ska göras i form av enkäter, skriver organisationerna i ett pressmeddelande.

Därför skickar de tre förbunden nu in en begäran om ingripande från Arbetsmiljöverket om föreläggande eller förbud mot Hörby kommun.

Den ursprungliga skrivelsen till kommunen hade även stöd av Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Vårdförbundet och Kommunal.

Över 20 chefer med personalansvar har slutat i den skånska kommunen sedan hösten 2018, enligt en granskning gjord av HD/Sydsvenskan. Fem chefer har köpts ut till en sammanlagd kostnad på över 3,3 miljoner kronor, rapporterar SVT Skåne.

Publisert: