Unga med tillfälligt uppehållstillstånd ska få jobb

Ungdomar med tillfälligt uppehållstillstånd har bara sex månader på sig att hitta jobb.
Ungdomar med tillfälligt uppehållstillstånd har bara sex månader på sig att hitta jobb.

Ungdomar med tillfälligt uppehållstillstånd har bara sex månader på sig att hitta ett jobb efter avslutad gymnasieutbildning. Annars väntar utvisning.

Nu startar Uppsala stadsmission ett helt nytt projekt som ska underlätta arbetssökandet.

Kraven för Uppsalas ungdomar med tillfälligt uppehållstillstånd är stenhårda. Tack vare ett samarbete mellan Uppsalas och Stockholms stadsmission ska nu dessa ungdomar få hjälp att hitta jobb.

– Vi är mycket glada att vi kan starta det här projektet! Som gymnasielagen är utformad har ungdomarna endast sex månader på sig att hitta en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning på minst två år efter att de tagit examen. De som inte lyckas utvisas från Sverige, säger Johanna Rudmark Hagström, social chef på Uppsala Stadsmission.

– Det som var ett tufft uppdrag redan innan corona har nu blivit ännu svårare. Vi kommer att göra allt i vår makt för att ge stöd till så många som möjligt så att de kan hitta en praktikplats och en anställning.

”Nu måste vi ge dem chansen att få en framtid här”

Projektet kommer bland annat att erbjuda stöd, rådgivning, information om svensk arbetsmarknad och en möjlighet att genomföra arbetsplatsförlagd praktik till unga människor med tillfälligt uppehållstillstånd.

– Majoriteten av ungdomarna är väldigt ambitiösa och målinriktade. Det är unga människor som ensamma kommit till Sverige från oroligheter och förtryck. De har på några få år lyckats komma in i det svenska samhället, hittat vänner och tagit examen. Nu måste vi ge dem chansen att få en framtid här, säger Johanna Rudmark Hagström, social chef på Uppsala Stadsmission.

Publisert:

LÄS VIDARE