V vill öka på med 25 kommunmiljarder

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson (V) kommenterar vårbudgeten vid en pressträff, riksdagens presscenter.
Foto: Jessica Gow/TT
Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson (V) kommenterar vårbudgeten vid en pressträff, riksdagens presscenter.

NYHETER

Vänsterpartiet föreslår 25 miljarder mer i statsbidrag till kommuner och regioner än regeringen, i sitt svar på regeringens vårproposition.

– Vi måste skjuta till mer än vad vi har sagt tidigare, säger Ulla Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson på en pressträff.

Hon säger att pengarna är nödvändiga för att det inte ska tvingas fram nedskärningar i vården och omsorgen framöver. Nedskärningar vore ett budskap som går helt stick i stäv med hyllningen av insatserna som personalen på många håll gör i vården, skolan och omsorgen under krisen.

Totalt föreslår Vänsterpartiet åtgärder och satsningar för 45,5 miljarder mer än regeringen. Där finns en summa på 4,3 miljarder för att under två år utbilda 5 000 personer för heltidsjobb i vården.

Partiet viker 1,3 miljarder till ett "hemesterpaket" som ska ge fler möjlighet till bra aktiviteter i Sverige i sommar, bland annat barn, unga och äldre.

V vill lägga 1,8 miljarder på att avskaffa karensavdraget på riktigt, som partiet uttrycker det, Det avdrag regeringen har genomfört ger bara en ersättning som motsvarar en lön på 15 000 kronor.

Partiet vill skjuta till 25 miljarder till Almi för att småföretag ska kunna söka fördelaktiga lån.

Publicerad:

LÄS VIDARE