Coronapandemin

Regeringen inför inreseförbud: Exceptionell åtgärd

Av: 

Anna Sjögren

Julius Bengtsson

NYHETER

Regeringen stoppar icke nödvändiga resor till Sverige.

Beskedet kommer kort efter att EU:s medlemsländer enats om att stoppa alla resor in i unionen i 30 dagar.

– Det här är en exceptionell åtgärd, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Det dramatiska beskedet presenterades på extrainsatt pressträff på tisdagskvällen. Det kom kort efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelat att EU-länderna enats om ett gemensamt inreseförbud till EU under 30 dagar.

Syftet är enligt regeringen att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska virusets spridning. Beslutet innebär att icke-nödvändiga resor till Sverige stoppas tillfälligt.

– Vi har en ansträngd situation för smittspridningen och för sjukvården i Sverige och vi befarar att den kommer att bli värre. Då är det viktigt att ta ett europeiskt samfällt beslut. Så EU:s länder kommer att fatta det här beslutet, vart och ett på sitt sätt. Men att faktiskt göra så att det inte är möjligt att komma in till Europa från resten av världen vid det här tillfället är viktigt, säger Damberg.

”Finns undantag”

Förbudet gäller resor till Sverige från länder utanför EU.

Det kommer att finnas undantag för inreseförbudet, säger Damberg.

– Naturligtvis om man är medborgare i Sverige eller jobbar eller bor i Sverige har man rätt att komma hem eller av familjeskäl i vissa sammanhang. Så det kommer att finnas undantag, säger han.

Andra personer som undantas inreseförbudet är diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige eller transporterar varor hit.

Arlandas avgångshall.

”Ser inga risker”

På frågan om han ser några risker med inreseförbudet svarar inrikesministern:

– Jag ser inte några risker med det nu. Men riskerna jag har sett är att vissa länder infört egna inre gränskontroller inom Europa som i viss mån har förhindrat den fria rörligheten av godtransporter, läkemedel, medicinskteknisk utrustning och skyddsutrustning för vårdpersonal.

– Med ett gemensamt agerande gällande EU:s yttre gränser så kan vi ha ett mera samfällt agerande inom Europa. Annars försvåras våra chanser att möta den här krisen.

Beslutet träder i kraft torsdag 19 mars och gäller till att börja med i 30 dagar. Mikael Damberg säger att det snart kan presenteras fler åtgärder.

– Det kommer säkert att komma mer, vi lyssnar på våra expertmyndigheter, säger han.

 

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Mikael Damberg

Coronaviruset

Resor

Ursula von der Leyen

EU-kommissionen

EU