Boden

10 000 soldater intar Norrbotten

Av: 

TT

I dagarna pågår en stor militärövning i Norrbotten där enheter från Norge, Finland, Storbritannien och USA övar tillsammans med den svenska försvarsmakten.

Foto: Naina Helen Jåma/TT

10 000 soldater, stridsfordon och artiller deltar i Northern Wind 19.

Foto: Naina Helen Jåma/TT

Flygvapnets transportflygplan TP 84D Hercules på plattan på Arlanda inför avfärd till arméövningen Northern Wind 19 i östra Norrbotten.

Foto: Naina Helen Jåma/TT

NYHETER

De kommer från Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och USA – 10 000 soldater, stridsfordon och artilleri – för att genomföra den stora militärövningen Northern Wind 19.

– Vi får möta en kvalificerad, högteknologisk motståndare, säger övningsledaren Stefan Smedman.

Boende i östra Norrbotten har knappast kunnat missa att försvarsmakten är i full färd med övningen Northern Wind 19. Området för övningen sträcker sig från Boden österut till Haparanda och den finska gränsen, och norrut till en linje norr om Överkalix. Militärövningen är den största som har hållits i Norrbotten sedan 1991.

– Den stora anledningen är det förändrade säkerhetspolitiska läget där länderna bygger större och starkare förband. I dag har försvarsmakten två brigader, men vi behöver ha fyra brigader, säger övningsledaren, överste Stefan Smedman.

För två år sedan genomfördes Aurora 17 i Mälardalen, Västsverige och delar av Småland. I övningen deltog 19 000 män och kvinnor från samtliga stridskrafter.

Enligt Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norrbottens regemente, I 19, kan man förstå övningarna i ljuset av en nygammal syn på det svenska försvaret.

– Försvarsmakten har varit lågt prioriterad ett tag och många har liksom glömt bort att det är viktigt att vi har ett väl tränat försvar. Under en period tränade vi i stället för insatser utomlands, men nu handlar det framför allt om ett nationellt försvar som kan försvara Sverige, säger hon.

Överste Smedman poängterar att omställningen också ställer krav på den svenska officersutbildningen.

– Vi har utbildat för internationella insatser, men nu behövs träning för att leda större enheter, säger han.

Internationell övning

I Northern Wind deltar en brigad från Norrbottens regemente, I 19, som övar tillsammans med en finsk stridsgrupp. Motståndaren består av den norska Brigad Nord, som är förstärkt med elitsoldater från den amerikanska marinkåren och brittiska Royal Marines.

Överste Mats Ludvig leder den svensk-finska brigaden. Han är nöjd med de svenska och finska soldaternas prestationer, men ser ett behov av att modernisera den svenska försvarsmaktens materiel.

– Våra stridsvagnar och stridsfordon har varit med länge, det är saker som köptes in på 80-90-talen och de håller en hyfsad standard just nu, men de behöver vi byta ut på sikt. Sedan finns det andra saker. Vi behöver mer artilleri och dessutom saknar vi artilleri som kan skjuta lite längre. Samma sak vad gäller luftförsvar. Ledningssystem, som brigadchef är jag beroende av att få reda på saker och sedan beordra, och det är en starkt begränsande sak för mig. De system vi har är inte riktigt up to date. Där skulle vi kunna blir mycket mer effektiva med moderna system.

TT: Det är en ganska lång önskelista?

– Ja, vi har ju krympt försvarsmakten och krympt armén under en ganska lång tid och samtidigt försökt bevara de förband vi har och då har vi inte moderniserat oss. Ska vi vara en trovärdig försvarsmakt så måste vi ha materiel som är trovärdig också.

Runt 7 000 av de soldater som deltar i övningen kommer från andra länder än Sverige och syftet är att, som det heter, "öka arméns förmåga att i vintermiljö lösa stridsuppgifter i brigads ram med stöd av underställda utländska förband".

– Det är en viktig aspekt i sig, just att vi jobbar tillsammans. Nu får vi öva under bra förhållanden som utmanar oss och kan stärka det finsk-svenska samarbetet, säger Anna-Lena Hesse.

För varmt i Norrbotten

Tidpunkten för övningen är vald med omsorg – det är viktigt att säkerställa att försvarsmaktens alla delar kan hantera den svenska vintern. För tillfället råder dock mildväder runt Bottenviken med någon plusgrad i det aktuella området.

– Det är för varmt och det kan ställa till problem med att man blir blöt, säger Hesse.

Det är heller ingen slump att övningen hålls just i sydöstra Norrbotten.

Det här är en av de regioner som har pekats ut som särskilt viktiga att försvara, säger Hesse.

Övningen pågår 18–27 mars och samtidigt övar flygvapnet i ett luftrum som täcker stora delar av Norrbotten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige till Nato: Öva gärna med oss!

ÄMNEN I ARTIKELN

Boden

Överkalix

Försvarsmakten

Haparanda

Arjeplog

Arvidsjaur

Gällivare