Rasism inom brittisk polis ska utredas

Av: TT

Publicerad:
Är brittiska polisen rasistisk? Ett fristående organ ska utreda saken.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Är brittiska polisen rasistisk? Ett fristående organ ska utreda saken.

Är brittiska poliskåren rasistisk? En utredning ska göras av Independent Office for Police Conduct IOPC, ungefär polisombudsmannen.

– Bevis på oproportionerligt bruk av polismakt har länge varit ett bekymmer och det påverkar förtroendet, säger IOPC-chefen Michael Lockwood.

Till att börja med ska man undersöka hur polisen använder sin befogenhet att stoppa och visitera folk samt bruket av våld. Senare tar man upp anklagelser om att poliser inte bemöter hatbrottsutsatta svarta och minoritetspersoner som brottsoffer.

Hittills har brittiska polisen själv utrett anmälningar mot polisen om diskriminering – cirka 32 000 årligen. Men sådana fall ska övertas av IOPC.

Det är rörelsen Black Lives Matter som väckt liv i frågan på nytt. En studie 2018 visade att sannolikheten att stoppas och visiteras är åtta gånger högre om du är svart än om du är vit.

– Även om det redan finns statistik (...) så behöver vi förstå orsakerna bättre, och vad som kan och bör göras för att hantera detta, säger IOPC-chefen och förklarar att man vill finna de "trender och mönster som kan hjälpa till att driva fram förändring".

Ett kändisfall belyste också fenomenet nyligen, när sprintstjärnan Bianca Williams och hennes man blev stoppade och illa behandlade av poliser som sade sig leta narkotika. Londons polischef Cressida Dick bad Williams om ursäkt häromdagen.

Publicerad: