Migrationsförhandlingarna mellan S och M brutna

MP: Inget emot att vara grön elefant

Förhandlingarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna om migrationspolitiken brakade samman under måndagen.

– Socialdemokraterna valde att lyssna på den gröna elefanten i rummet, säger migrationspolitiske talespersonen Maria Malmer Stenergard (M).

Men enligt statsminister Stefan Löfven var det M som satte sig på tvären.

De pågående samtalen om Sveriges framtida migrationspolitik banade för en bred politisk enighet mellan riksdagspartierna, men ledde i stället till stor oenighet.

Under måndagen meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet lämnar samtalen och går fram med ett eget förslag.

Strax efteråt kom beskedet att förhandlingarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna strandat.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard och Stefan Löfven.
Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard och Stefan Löfven.

”Valde att lyssna på gröna elefanten”

– Socialdemokraterna valde att lyssna på den gröna elefanten i rummet, Miljöpartiet, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi arbetade hårt in i det sista för att nå en överenskommelse men till slut stod det klart att vi står alldeles för långt ifrån varandra. Det är uppenbart att Socialdemokraterna inte mäktar stå upp för sin egen politik, utan i stället går Miljöpartiets ärenden och därmed tryggar regeringsmakten.

Enligt Maria Malmer Stenergard är det framförallt två saker som ligger till grund för att partierna inte kan enas: att minska volymerna och anhöriginvandringen.

– Där ville de behålla de nuvarande nivåerna, vilket är helt omöjligt.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson poängterar i ett inlägg på Facebook att det hela tiden funnits ”en grön elefant i rummet” de senaste dagarna.

”Moderaterna har till och med erbjudit regeringen att lotsa en överenskommelse genom riksdagen utan proposition, om regeringen på grund av Miljöpartiet inte skulle klara av att lägga en överenskommelse på bordet. Socialdemokraterna har sagt sig vara med på en sådan ovanlig åtgärd, men till slut ändå prioriterat Miljöpartiet före att komma överens om en stram migrationspolitik”.

MP: Stolta att vara gröna elefanten

Regeringspartnern Miljöpartiet menar dock att dagens besked är positivt för möjligheterna att nå en överenskommelse för en human migrationspolitik.

– Nu finns de förutsättningarna, säger språkröret Per Bolund till Aftonbladet.

Att bli omnämnd som ”den gröne elefanten” har han inget emot.

– Vi är stolta att vara den gröna elefanten i rummet och därmed stå för mänskliga värderingar och för människor som behöver hjälp. Det är en stolthet att kunna stå fast för den politiken även när andra partier har sviktat, säger han.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Löfven: Beredda att ta ansvar”

Även statsminister Stefan Löfven beklagar de strandade förhandlingarna.

”Vi socialdemokrater har varit beredda att ta ansvar och kompromissa. Även Liberalerna och Centerpartiet har bidragit konstruktivt i förhandlingarna, tagit ansvar och försökt hitta lösningar”, uppger Löfven i ett skriftligt uttalande.

Enligt honom är det M som satt sig på tvären och inte velat kompromissa:

”Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats”, menar Löfven och tilläger att förhandlingarna för en långsiktigt hållbar migrationspolitik kommer att fortsätta.

”Vi vill ha fortsatta förhandlingar med de partier som är intresserade av det.”

”Moderaterna ville inte komma överens”

Rikard Larsson representerar Socialdemokraterna i förhandlingarna.

– Min bild av situationen var att Moderaterna inte på riktigt ville komma överens. När andra partier var beredda att kompensera så var inte Moderaterna det, säger Rikard Larsson.

En stor del av kritiken som MP har riktat mot S har handlat om S förslag om ett riktmärke för hur stor andel av EU:s asylsökande som Sverige ska ta emot.

– Vi har diskuterat detta i kommittén och det är egentligen bara Moderaterna som ser en poäng i att ta emot färre än vår andel från EU, säger Rikard Larsson.

Till TT utvecklar Rickard Larsson resonemanget och menar att S förslag om ett riktmärke nu är borta och att förslaget bara var ett sätt att underlätta en kompromiss och försöka möta M.

SD: Gör er av med C och Mp

Även Centerpartiets vikarierande partiledare, Anders W Jonsson, menar att det är M:s ovilja att kompromissa som är orsaken att samtalen har brutit ihop.

– De har inte velat kompromissa och då är det svårt att nå en överenskommelse.

Enligt W Jonsson kommer dock Centerpartiet att fortsätta delta i diskussionerna.

För Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hänger dock framtiden på två partier.

– De partier som på riktigt vill ha en långsiktigt hållbar invandringspolitik som skapar möjligheter att läka ett splittrat samhälle måste hänga av extrema partier som Miljöpartiet och Centern, säger han till Aftonbladet.

Kristdemokraternas Ebba Busch menar dock att det är Socialdemokraterna som tackat nej till den nuvarande kompromissen.

– Jag uppfattar att det funnits en stor grad av kompromissvillighet men svensk migrationspolitik framöver kan inte bygga på socialdemokratiska fantasier, säger hon till TT.

Publisert:

LÄS VIDARE