Svårare att komma in på populära universitetsprogram

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Ribban har höjts till läkarlinjen, juristprogrammet och flera andra populära program på Uppsala Universitet under coronatider.

De som sökt till hösten har högre merit- eller högskolepoäng än tidigare generationer.

Till hösten är det svårast att komma in på Uppsala Universitets läkarprogram, psykologprogram, juristprogram, civilingenjörsprogram i industriell ekonomi och kandidatprogram i medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik med sina gymnasiebetyg. Betygsnivån har dessutom höjts på samtliga linjer, utom till civilingenjörsprogrammet som är nytt för hösten.

Högre betyg från gymnasiet

I våras behövde till exempel studenter 21,61 meritpoäng för att komma in på läkarlinjen efter första urvalsprocessen. De som sökt till höstterminen behövde mer. De som hittills kommit in på programmet som har universitetets högst intagningsnivå har 22,19 meritpoäng.

De som kommit in på psykologiprogrammet, som har näst högst intagningsnivå, har 22,08 meritpoäng. Det kan jämföras med förra våren då studenterna hade 21,67 meritpoäng.

454 000 personer har sökt högskoleutbildningar hösten 2020.
Foto: Tor Johnsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
454 000 personer har sökt högskoleutbildningar hösten 2020.

Bättre resultat på högskoleprovet

Även de som sökt med kompletterade gymnasiebetyg eller meritpoäng hade svårare att komma in. Med kompletterade betyg krävdes det mest för att komma in på läkarprogrammet, psykologprogrammet, civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, juristprogrammet och ekonomi kandidatprogram.

De med högst högskolepoäng sökte till läkarprogrammet, psykologprogrammet, civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, kandidatprogram i fysik och juristprogrammet.

Publicerad:

LÄS VIDARE