Lång väntan för familjer efter Landskronabrand

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
I söndags brann det i ett flerfamiljshus i Landskrona och byggnaden evakuerades. Nu kan det dröja länge innan de boende kan återvända.

I helgen brann det på en vind i ett lägenhetshus i Landskrona och alla boende tvingades evakuera. Det kommer att dröja länge innan de boende kan återvända till sina lägenheter.

Branden bröt ut i åttavåningshusen i Landskrona under söndagsförmiddagen och spred sig till underliggande en lägenhet. En lägenhet blev totalt utbränd på sjunde våningen och ytterligare sju på samma våning ska vara rökskadade. Alla boende i huset evakuerades vid branden.

– Det kommer att ta lång tid innan de kan komma tillbaka till sina bostäder, säger Greger Edberg, yttre befäl vid Landskrona räddningstjänst.

– Det hänger ut en massa plåtar och sådant från vinden och på de översta balkongerna är det risk för ras.

Röken ska också ha spridit sig i trapphuset och samtliga lägenheter i huset kan vara mer eller mindre rökskadade. Både räddningstjänst och polis är klara på platsen, men det är i nuläget oklart vad det är som har hänt.

TT: Går det att avgöra om branden varit anlagd?

– Det får polisens tekniker avgöra, men det inte är självantänt, det kan jag säga, säger Greger Edberg.

Kan vara anlagd

Polisen utreder händelsen som grov mordbrand och misstänker att branden skulle kunna vara anlagd, men polisen vill inte uttala sig om vad den tekniska undersökningen har visat.

– Vi har genomfört en teknisk undersökning och hävt avspärrningarna, säger Tina Anderberg, lokalpolisområdeschef i Landskrona.

Polisen kommer under onsdagen att genomföra en sorts digital dörrknackning, på grund av covid-19. Det innebär att polisen kontaktar de boende på digital väg i stället för fysisk dörrknackning för att se om det finns några vittnesuppgifter av värde. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Det aktuella lägenhetshuset ligger i området Silvergården i Landskrona och i juni brann det i ett liknande hus i närliggande Koppargården. Även där startade branden på vinden.

TT: Misstänker ni en koppling?

– Vi tittar absolut på om det finns kopplingar. De utreds på samma ställe, på avdelningen för grova brott. Vi tittar brett och utreder om det finns eller inte finns kopplingar, säger Tina Anderberg.

Akut boende

Vissa av de som tvingades evakuera har flyttat in hos familjemedlemmar eller vänner. Andra har samlats på ett hotell i Landskrona.

– Efter branden i söndags evakuerades samtliga boende i fastigheten, det var 56 lägenheter, säger Carina Jording, biträdande socialförvaltningschef i kommunen.

Omkring sex till åtta familjer saknade dock hemförsäkring, vilket har försvårat läget.

– De som saknade har först fått hotellboende via socialtjänsten och sedan har de hanterats i ordinarie verksamhet för att få andra akuta boendelösningar.

Kommunen går nu igenom processen med dessa människor på samma sätt som med andra hemlösa.

– De människor som inte har hemförsäkring hamnar nu utan boende. De blir hemlösa i någon mening likt andra hemlösa i vår stad. Då bistår vi dem med akutboende precis som vi gör med andra hemlösa.

Carina Jording har genom arbetet sett hur utlämnad den som saknar hemförsäkring är vid denna typ av händelser.

– Att ha hemförsäkring eller inte när det kommer till brand är den stora skillnaden. Den som saknar är otroligt utsatt och hamnar i en väldigt svår situation där man inte har hjälpt att vänta från någon, om man inte söker hjälp från socialtjänsten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN