Het bastumarknad i coronans Estland

Av:  TT-Reuters

I Estland eldar många på i bastur i coronantider. Arkivbild.
I Estland eldar många på i bastur i coronantider. Arkivbild.

Estländska bastutillverkare har haft det svettigt sedan coronapandemin bröt ut. Ett ökat intresse på välbefinnande och hälsa tros ligga bakom den stora efterfrågan på bastur i landet.

– Det var ganska överraskande, till och med lite skrämmande, säger Siim Nellis, chef på bastutillverkarföretag som rapporterar att deras försäljning gick upp med 221 procent i mars månad jämfört med samma månad föregående år.

"Koppla bort röran"

En annan tillverkare, som specialiserat sig på handgjorda iglooformade bastur i trä, berättar att de sålt lika många bastur under månaderna mars, april och maj som de sålde under hela 2019.

– En bastu är en av de saker som du kan ställa på bakgården och som hjälper dig att slappna av och koppla bort allt som pågår under den här röran, säger Priit Kallas, företrädare för företaget.

Ingen mirakelkur

Branschen avvisar dock påståenden om att bastubad på något sätt skulle bota den som smittats av det nya coronaviruset, något som bland annat Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko sade tidigare i år.

– Bastubad kommer inte att bota mot viruset, men det kan däremot verka som ett motgift mot den stress som finns i dagens samhälle, en stress som säkerligen förvärrats under den här pandemin, säger Adam Rang som också företräder den estniska bastubranschen.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE