Nyheter

Slopade reserestriktioner ifrågasätts

Av: 

TT

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kritiserar regeringen för att inte ha någon överblick över belastningen på sjukvården i landet. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

NYHETER

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ifrågasätter om det är ansvarsfullt att släppa på reserestriktionerna i sommar.

– Jag ställer mig frågan om det är ansvarsfullt när man inte har överblick över belastningen på sjukvården, säger hon.

Beskedet från regeringen att reserestriktionerna lyfts från den 13 juni bemöts med skepsis från flera partiledare.

– Det reser frågan om hur det påverkar sjukvården i de här specifika semesterregionerna i ett läge där regeringen inte har någon överblick över belastningen på sjukvården. Jag ställer mig frågan om det är ansvarsfullt, säger Ebba Busch till TT.

Sända signaler

Även Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är bekymrad över lättnader i reserestriktionerna.

– Jag är väldigt orolig för att man ska lätta upp på restriktionerna och att det ska sända signalen att faran är över, för det är den ju inte. Ska man göra det så måste det ske med kommunikativ finess där man fokuserar på nödvändigheten av social distansering, säger han till TT.

Frågan är om det är lämpligt att lätta på restriktionerna samtidigt som Folkhälsomyndigheten står på sin presskonferens och meddelar att fallen av smittade ökar i Sverige.

– Det är precis den fråga jag skulle ställa på presskonferens, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Äldrevården först

Partiledarna fick också besked om att det blir en kommission före sommaren. Partierna får nu en vecka på sig att komma med förslag på vad den ska utreda.

– Jag framförde att situationen i äldreomsorgen måste utredas först. Där är problemen störst och det är där vi behöver lärdomarna, säger Jonas Sjöstedt.

Jimmie Åkesson framförde samma synpunkter. Han är däremot skeptisk till beskedet att kommissionen ska slutredovisa sitt arbete först efter valet 2022.

– Det borde vara klart före valet, det här är frågor som kommer att dominera resten av mandatperioden och som får konsekvenser lång tid framöver, säger han.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert: