Nu är värmen här – en stund

Passa på att njuta av solen när Medelhavsvindarna når Sverige

avFredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

I början av nästa vecka kommer Medelhavs­värmen på besök.

Men den stannar inte länge.

– Det kan bli upp mot 25 grader varmt i södra Sverige på måndag, säger meteorologen Erik Rinde­skär.

Den varma luften från Medelhavet väntas nå upp till Sverige om bara fyra dagar­.

– Det kan möjligen bli ett litet högtryck öster om oss som pumpar upp värmen söderifrån, säger Erik ­Rindeskär, meteorolog på väderföretaget Foreca.

– Det lär ju bli varmast i södra Sverige. Om det håller i sig skulle man ­kunna få 22–25 grader i Götaland och sydöstra Svealand.

Stannar inte länge

– Götalands ostkust och en bit in från kusten ligger extra bra till för att få vackert sommarväder på måndag: Småland, Östergötland och Sörmland.

Men innan värmen från söder når hit fortsätter det lågtrycksbetonade och lite kyliga vädret.

– Vi är inne i en period med lite ostadigt lågtrycksbetonat väder med kall luft som dragit ner norrifrån. Vad jag kan se så ligger det kvar de sista dagarna i maj, säger Erik Rindeskär. 

Ett pärlband av lågtryck, som rör sig över Norska ­havet mot Västkusten, gör prognosen lite extra osäker. Men av allt att döma gör värmen bara ett tillfälligt besök i början av nästa vecka. Sedan blir det en återgång till ett mer traditionellt ostadigt svensk ­försommarväder.

Sommar i hela landet

– Det är rätt osäkert när det gäller detaljerna. Tidigare såg det ut som att den här varma luften skulle ­försvinna ganska snabbt på tisdag. Nu ser det ut som att den kanske kan stanna även på onsdag och torsdag, ­säger Erik Rindeskär. 

Trots att maj varit något svalare än normalt råder det nu sommar i hela landet – förutom i fjällen.

Och även om juni inte ­direkt verkar rivstarta med högsommarvärme så är det ändå långt från köld­rekordet den 1 juni 1907. Då var det minus 7,5 grader i ­Eckersholm söder om Jön­köping i Götaland.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Den varma luften från Medelhavet väntas nå upp till Sverige om bara fyra dagar­. ”Det lär ju bli varmast i södra Sverige. Om det håller i sig skulle man ­kunna få 22–25 grader i Götaland och sydöstra Svealand”, säger meteorologen Erik Rindeskär. Arkivfoto.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Sverige

Foreca

AB Voice